Finhacka schalottenlöken och blanda ner i färsen tillsammans med kryddorna. Blanda väl så allt fördelar sig jämnt. Förvara i kylen ett par timmar innan tillagning.
Ta sen ut och forma köttbullar, ca 4-5 cm i diameter.
Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ’N Sear. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket. Lägg i några träbitar för rökning på de glödande kolen/briketterna. Jag använder äpple-trä.
Lägg på köttbullarna på gallret och stäng locket. Här underlättar det med en s.k. grillmatta ovanpå grillgallret. Varmrök köttbullarna tills de har ca 55° innertemperatur. Det tar ca 30-40 minuter.
Häll under tiden tomatkrossen i en kastrull och låt det koka upp helt snabbt. Häll direkt över tomatkrossen i en ugnsform och lägg i köttbullarna i formen. Riv parmesan över hela formen. Sätt tillbaks formen i grillen och vänta tills köttbullarna nåt 65° innertemperatur, det tar ca 20 minuter. Ta nu ut och servera.