Börja med att skära av den gröna änden på äggplantorna. Skär dem sen i skivor på längden, 1 cm tjocka. Lägg ut skivorna på en skärbräda och pensla på rikligt med olivolja på snittsidorna. Vänd dem och gör likadant på andra sidan. Stryk ut oljan med fingret så de blir jämnt täckta. Stek dem sen i en stekpanna med olja tills de fått fin färg. Det tar 10-15 minuter, men ha tålamod, det är värt det. Dels mjuknar skalet, dels får man en mycket bättre smak, så det här steget vill man inte hoppa över.
Hetta upp en kastrull med 2 msk olivolja, krossa vitlöken och lägg ner den i kastrullen. Var försiktig med temperaturen så vitlöken inte får färg. Häll över de krossade tomaterna i en finmaskig sil så att lite av vätskan försvinner. Efter 1-2 minuter häller man i de krossade tomaterna och hackade basilikablad. Låt tomatsåsen sjuda i 15-20 minuter så den reduceras för att bli av med ytterligare lite vätska, annars blir rätten för vattnig. Häll i 1 tsk salt i tomatsåsen och rör om.
Riv parmesanosten och skiva mozarellan. Varva ingredienserna i lager i en ugnsform. Först ett lager tomatsås, sen aubergine, mozzarella och lite parmesan. Sen ytterligare ett lager tomatsås osv. tills det tagit slut. Se till att ha lite tomatsås och parmesan som översta lager.
Lägg in formen i grillen (alt. ugnen) på 175° C och låt den stå i 30 minuter. Ta sen ut formen och låt den svalna i 10 minuter. Servera med lite färsk basilika.