Det här är en mycket bra bas-whiskeysås. Ha gärna i lite timjan, dragon eller nån annan krydda. Vill man hellre prova en Bourbonsås finns receptet här.

Skriv ut
Portioner 4
Tillagningstid 20 minuter

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk oxfond (kalvfond går också bra)
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1.5 dl god whiskey
  • 1 tsk farinsocker
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk smör (att steka med)

Gör så här

  • Hacka schalottenlökarna och stek dem på mellanvärme i en rejäl klick smör i en liten kastrull.
  • Häll ner oxfonden och whiskyn, och låt det sjuda tills mängden vätska har reducerats till en fjärdedel.
  • Häll i grädden och en nypa farinsocker och salt, och fortsätt sjuda i 10 minuter.
  • Mixa såsen slät i en mixer eller med mixerstav, och häll tillbaks i kastrullen. Önskas tjockare sås kan man reda av med Maizena.