Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

Västerbottenpaj är en enkel paj att laga, och den passar till det mesta. Låt den ackompanjera kräftorna, eller spela huvudroll i en lättare middag. Här får den en liten extra knorr genom att ha i soltorkade tomater.

Portioner: 4

Ingredienser

150 gram smör
3-4 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
200 gram västerbottenost
Några rejäla vrid på svartpepparkvarnen
4 soltorkade tomater

Gör så här

Sätt på ugnen på 175° C. Börja med att mjuka upp smöret genom att ställa in det 20-30 sekunder i mikrovågsugnen. Blanda smöret med mjöl i en bunke, knåda för hand. Tillsätt lite mjöl allteftersom, degen ska fortfarande vara lite fet, men släppa från fingrarna. Knåda inte för mycket, den ska inte överarbetas. Platta sen ut degen och täck en 30cm-pajform med ett jämnt lager. Förgrädda den i ugnen i 10 minuter.

Pajdegen uttryckt i formen
Pajdegen uttryckt i formen

Hacka under tiden de soltorkade tomaterna och riv osten. Blanda grädde, salt och ägg i en bunke och vispa till en jämn smet. Vrid i lite svartpeppar.

Äggstanningen
Äggstanningen

När pajdegen varit i ugnen 10 minuter tar man ut den och låter den vila i 10-15 minuter. Fyll den sen med osten och tomaterna, jämnt fördelade. Häll till sist på äggstanningen, försiktigt, och se till att det blir jämnt fyllt.

Västerbottenpaj med fyllning, redo för andra vändan i ugnen.
Västerbottenpaj med fyllning, redo för andra vändan i ugnen.

Grädda pajen i ugnen i 30 minuter, och låt den sen vila på spisen i åtminstone 20 minuter. Vilotiden är viktig så att pajen hinner sätta sig lite innan man äter den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *