Italienska köttbullar blir supergoda på grillen! Först varmröker vi dem, sen får de puttra i tomatsås med riven parmesan på. Supersmarrigt!

Portioner: 4

Ingredienser

1 kg vildsvinsfärs
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
0.5 tsk ancho-chili-pulver
0.5 tsk spiskummin
2 bananschalottenlök, finhackade
2×400 g krossade tomater
100 g parmesan

Gör så här

Vill man hellre se en video än läsa recept gör man det enklast på Youtube:

Finhacka schalottenlöken och blanda ner i färsen tillsammans med kryddorna. Blanda väl så allt fördelar sig jämnt. Förvara i kylen ett par timmar innan tillagning.

Köttbullar, redo för grillen

Köttbullar, redo för grillen

Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ‘N Sear. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket. Lägg i några träbitar för rökning på de glödande kolen/briketterna. Jag använder äpple-trä.

Lägg på köttbullarna på gallret och stäng locket. Här underlättar det med en s.k. grillmatta ovanpå grillgallret. Varmrök köttbullarna tills de har ca 55° innertemperatur. Det tar ca 30-40 minuter. Häll under tiden tomatkrossen i en kastrull och låt det koka upp helt snabbt. Häll direkt över tomatkrossen i en ugnsform och lägg i köttbullarna i formen. Riv parmesan över hela formen. Sätt tillbaks formen i grillen och vänta tills köttbullarna nåt 65° innertemperatur, det tar ca 20 minuter. Ta nu ut och servera.

Köttbullarna gratineras i tomatsås och med ost

Köttbullarna gratineras i tomatsås och med ost