Varmrökt julskinka med sirapsglaze

Julskinkan ska förstås varmrökas, den blir godare så. Här får den dessuto en glaze av mörk brödsirap.

Varför inte tillaga julskinkan på grillen i år? Det är lika enkelt, men ger lite extra smak. Räkna med drygt 1.5 timme per kilo. I det här receptet skippar jag griljeringen helt, och ger skinkan en god glaze av mörk brödsirap istället. Det är riktigt gott.
Är man på jakt efter ett recept med griljering hittar man det här.

Ingredienser

2 kg julskinka
2 tsk timjan
2 tsk chipotle-chili
2 tsk kanel
1-2 dl mörk brödsirap

Gör så här

Allra först ska man ta reda på om skinkan är rimmad eller inte. Det är viktigt. Om man köper en rå/obehandlad skinka direkt från slaktaren behöver man rimma den först. Använd en våt saltlag på 6 – 8%. Varför är detta viktigt? Jo, om skinkan inte är rimmad smakar den väldigt lite. Den behöver salt för att maximera smaken. Är den redan rimmad och man sen rimmar den ytterligare en gång blir den alldeles för salt. Har man köpt en rimmad skinka är den klar att användas med andra ord.

Om skinkan är nätad tar man bort nätet. Skär bort svålen från skinkan. Krydda hela skinkan med de torra kryddorna. Låt den ligga bar på en tallrik i kylen över natten. Förbered grillen för indirekt värme, kör den på 110° C. När grillen är varm lägger man i träbitarna på kolen och lägger skinkan på gallret med en termometer instucken i mitten. När innertemperaturen är 50° C penslar man på rejält med sirap över hela ytan (ovansidan). När innertermperaturen når 55-60 grader lägger man på det andra lagret sirap. Låt sen skinkan gå tills innertemperaturen är 65-66° C. Det tar ca 3-3.5 timmar.

När den är klar virar man in den i aluminium-folie och en badhandduk (en faux cambro), och låter den vila på köksbänken en dryg timme. Det är viktigt för att den ska ‘sätta’ sig, och bli saftig och god.

Skrivet av Henrik Oscarsson

Passionerad matälskare och en stor fan av traditionell barbecue.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *