Tri tip är en riktigt bra köttbit som är väldigt populär i Kalifornien. Vi tillagar den i köket, men tillämpar samma principer som vid grillen.

Portioner: 4

Ingredienser

1 tri tip, 700-900 g
1 tsk salt

Gör så här

Tri tip är en mager styckningsdetalj som inte behöver putsas särskilt mycket. Det kan finnas en eller ett par tunna membran på utsidan, skär i så fall bort dem. Applicera sen en torr saltlag genom att strö saltet jämnt över hela köttbiten och förvara i kylen över natten, eller åtminstone i 2 timmar.

Sätt ugnen på över- och undervärme, ställ in den på 120°C . Lägg in köttbiten på en plåt mitt i ugnen och sätt en termometer i på det tjockaste stället. Måltemperaturen som vi siktar på är 56-58° C. Men eftersom vi använder reverse sear-metoden kommer vi ta den ett par grader innan, typiskt 52-53° C.

Lägg köttbiten på en tallrik eller skärbräda, fortfarande med termometern i, och bevaka den för att se när tempen sjunker 1-2 grader. Sätt under tiden på spisen så att stekpannan blir ordentligt varm. Så fort man ser kött-tempen sjunka är det dags att bryna. Lägg köttbiten i stekpannan och bryn den runt om, vänd ofta. När den har fått fin bryn-yta runt om och innertemperaturen är 56-58° C är den klar! Skär upp den, och var noga med att skära tvärs mot fibrerna. Muskelfibrerna går på lite olika håll på en tri tip, så var uppmärksam.

Grilla Tri tip

Det är förstås supergott att grilla tri tip också, här är två videor som visar hur.

Tri tip på Santa Maria-grill-tillbehör till klotgrill

Tri tip på Parrilla