Tri tip är en riktigt bra köttbit som är väldigt populär i Kalifornien. Vi tillagar den i köket, men tillämpar samma principer som vid grillen.

Portioner: 4

Ingredienser

1 tri tip, 700-900 g
1 tsk salt

Gör så här

Tri tip är en mager styckningsdetalj som inte behöver putsas särskilt mycket. Det kan finnas en eller ett par tunna membran på utsidan, skär i så fall bort dem. Applicera sen en torr saltlag genom att strö saltet jämnt över hela köttbiten och förvara i kylen över natten, eller åtminstone i 2 timmar.

Sätt ugnen på över- och undervärme, ställ in den på 120°C . Lägg in köttbiten på en plåt mitt i ugnen och sätt en termometer i på det tjockaste stället. Måltemperaturen som vi siktar på är 56-58° C. Men eftersom vi använder reverse sear-metoden kommer vi ta den ett par grader innan, typiskt 52-53° C.

Lägg köttbiten på en tallrik eller skärbräda, fortfarande med termometern i, och bevaka den för att se när tempen sjunker 1-2 grader. Sätt under tiden på spisen så att stekpannan blir ordentligt varm. Så fort man ser kött-tempen sjunka är det dags att bryna. Lägg köttbiten i stekpannan och bryn den runt om, vänd ofta. När den har fått fin bryn-yta runt om och innertemperaturen är 56-58° C är den klar! Skär upp den, och var noga med att skära tvärs mot fibrerna. Muskelfibrerna går på lite olika håll på en tri tip, så var uppmärksam.