Lustigt namn, men god stek. Så kan man nog enklast sammanfatta den här styckningsdetaljen från nöt. En tomahawk är en entrecote med ben, revben alltså. Revbenet är putsat från kött vilket ger den dess yx-lika utseende, därav namnet.

Eftersom den är så tjock lämpar den sig väl för reverse sear-metoden, där den tillagas på indirekt värme först för att sen brynas.

Portioner: 2-3

Ingredienser

1.5 kg tomahawk-stek
salt

Gör så här

Applicera en torr saltlag några timmar före, eller ännu hellre kvällen innan.

Rå tomahawk

Rå tomahawk

Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Använd orm-metoden om du har en klotgrill. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket.

Lägg i några träbitar för rökning om du vill. En stek i den här storleken tar ca 1.5 h att komma upp i en innertemperatur på 55° C. När den gör det tar man av den från grillen och sätter rejäl fart på glöden så att den blir ordentligt het. Lägg nu på steken och bryn den 30 sekunder per sida, vänd ett par gånger tills den fått fin yta. Ta av den från grillen och låt den vila 5 minuter på en tallrik innan den trancheras. Avnjut med en kall öl eller ett glas av ditt favorit-rödvin.

Trancherad tomahawk

Trancherad tomahawk