Tjocka revbensspjäll

Tjocka revbensspjäll

Här är en variant på vanliga revbensspjäll. Mer kött, rejält saftiga och goda!

Skriv ut
Portioner 4 pers
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 5 timmar
Starta grillen 30 minuter

Ingredienser

Gör så här

  • Förberedelserna för tjocka revbensspjäll är busenkla. Applicera rubben jämnt på alla sidor utom revbens-sidan.
    Tjocka revbensspjäll med rub
  • Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 130° C. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ’N Sear. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg i några träbitar för rökning på de glödande kolen/briketterna. Jag använder äppelträ. Lägg på locket och vänta. Tjocka revben brukar ta mellan 4-5 timmar.

  • Man vet att revbensspjällen är klara när en av två saker inträffar:
    A. Innertemperaturen på köttet är 95° C, eller
    B. Köttet är 'probe tender'. Probe betyder temperatursond. Prova att vicka på den, känns det mjukt som (jordnöts-)smör är de klara.
    Det som inträffar först gäller.
  • Ta av dem från grillen, vira in i två lager aluminiumfolie och en tjock dubbelvikt handduk och låt dem vila i 30 minuter innan de serveras.

Video

10 reaktioner på ”Tjocka revbensspjäll”

  1. Jag har provat snake-metoden flertalet gånger, har 3 kol staplade på varandra i en orm, mäter temperaturen på 2 ställen, 1 locket termometer o 1 Grilltermometer som hänger ner i spjället på locket. Locket termometern visar 130-150 cirka o den hängande visar 100-120. Mitt kött har legat 5 timmar o temperaturen mätt mitt i köttet är 65. Varför funkar det inte?

    1. Hej! Jag antar att den som är närmast revbensspjället har hållit ungefär samma temp (100-120°) hela tiden, stämmer det? Hur stort är revbenspjället (vikt)? Eftersom du kör rätt låg temp (100-120) kan du mycket väl råka ut för platån. Den uppstår pga av att köttet ’svettas’, och den kyler av köttet så pass mycket att temperaturen ser ut att stå stilla i 1-3 timmar (därav namnnet platå), innan den temperaturen fortsätter stiga. Obs, det är svårt att säga härifrån om det är det som inträffat, men kolla temperaturkurvan på köttet och se. Annars är det också så att det är stor skillnad på 100° och 130° i tillagningstid. Ligger man på den lägre temperaturen tar det ett par timmar mer i tid, kan vara bra att veta. Det låter dock som att snake-metoden i sig funkar, eller? Dvs grillen håller jämn temp länge. Återkom gärna så ska jag försöka hjälpa till och se om vi kan sätta fingret på vad det är som inte funkar.

  2. Hej
    Har nyligen börjat testa det här med Bbq och rökning på min Primo. Återvänder till dina recept ofta, både här och på tuben med stor behållning. På många sidor läser jag om rimning, torr och blöt. Som t ex i den utmärkta artikeln här på din sida. På andra forum läser jag om att köttet ska torkas, ligga i kylen utan förpackning för att rökningen ska bli bättre. Det finns så många tankar och idéer. Vad säger du Henrik, hur skulle det funka på det här receptet om man torrsaltar något dygn och sedan låter det torka i kylen, kanske med rubben på under torktiden? Å andra sidan innehåller rubben en del salt. räcker det med den och jag kan hoppa över torrsaltningen? Kan jag då också hoppa över torkningen och bra köra enligt receptet?
    Till sist, har du något mer recept på tjocka revben på grillen som går mot julsmaker?

    1. Hej Anders, jättekul att höra! Att köttet ska torkas har inget med rökning att göra. Tanken med att låta kött ligga bart i kylen är för att få en torrare yta. Det är vanligt när man ska grlla ”steaks”, dvs ryggbiff, entrecote eller andra bitar som är en skiva kött. Det går inte att bryna om ytan ör fuktig eller blöt, då får man först ägna 1-2 minuter åt att bli av med fukten innan man kan bryna ordentligt. Det gäller dock inte för större bitar som tjocka revbensspjäll, högrev eller liknande. Tvärtom kommer en fuktig yta på köttet initialt att absorbera mer rök. Så torrsalta som vanligt, applicera sen rub nån timme innan och varmrök.

      Jag har tyvärr inga fler juliga recept på revbenspjäll. Men stjärnanis är en klassisk krydda, så mortla den och blanda ner i rubben, och kanel passar också bra.

  3. 5 stars
    Tydligt och bra!
    Men, om jag vill glaze:a lite på slutet, när gör jag det? Eller är det kanske bättre att göra allt klart och vid servering pensla på lite bbq-sås eller till och med servera dem med bbq-sås vid sidan av?

    1. Tack!

      Det går alldeles utmärkt. En glaze vill man applicera när det är ca 1.5-1h kvar av tillagningen. Poängen är att sockret i såsen ska karamelliseras lite, och för det behövs värme. Pensla på en gång en gång när det är en dryg timme kvar, och sen en gång till när det är ca 30 minuter kvar.

      Är det någon som ändå vill ha ännu mer sås går det självklart att ställa fram en skål på bordet, men det brukar inte behövas.

      Mvh Henrik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating