Termometer-test

Det är dags för en testrunda! Det finns många modeller att välja på, vilken föredrar du?

Det är dags för en testrunda! Det finns många modeller att välja på, vilken föredrar du? Jag äger alla tre och har använt dem ett antal gånger.

I den här testrundan går vi igenom tre modeller:

Det skiljer en hel del på de olika modellerna, så låt oss göra en kort genomgång.

Modell Överföringsteknik App eller mottagare Antal temperatur-sonder Laddningsbar
Thermoworks Smoke RF Mottagare 2 Nej
Weber iGrill 2 Bluetooth App 4 Nej
Fireboard RF and Bluetooth App 6 Ja

Förutom antalet temperatur-sonder är det överföringstekniken som skiljer. Blåtand fungerar bra för korta avstånd, men blir avståndet lite längre (mer än 10 m) eller om något skymmer blir det ofta problem. Huruvida det är ett problem för just din grill-situation kan bara du avgöra. RF är mer pålitlig. Vad gäller antalet temperatur-sonder får man fundera på hur många man behöver. En går alltid åt till att mäta luft-temperaturen med. Det medföljer en liten plåtklämma att fästa temperatur-sonden i gallret med för alla tre modeller.

Konstruktion

Alla tre känns som de är bra konstruerade, men Smoke-modellen sticker ut, den är byggd som en stridsvagn. Vad gäller temperatur-sonderna känns de som medföljer Smoke och Fireboard mycket rejälare än de som medföljer iGrill 2.

Användbarhet

Alla tre är enkla att använda. De är lätta att para ihop med varandra, dvs huvudenheten och mottagaren eller appen. Deras interface är enkelt och intuitivt vilket är trevligt att se. Man kan ställa in alarm som utlöser om någon av temperaturerna stiger eller sjunker över eller under givna gränsvärden.

Thermoworks Smoke-specifika kommentarer

Thermoworks Smoke

Thermoworks Smoke

Smoke känns verkligen robust. Huvudenheten är lätt att förstå och använda, och jag gillar magnetfästet och det utfällbara stället. Mottagaren gör sitt jobb, men känns aningen ‘dum’ för att jag ska vara nöjd. Man kan inte ställa alarm eller något annat, vilket jag hade förväntat mig. För att göra ändringar får man gå till grillen och ändra på huvudenheten. Hur som helst är den här kalibrerad och det känns som att den kommer att hålla för evigt. Den synkroniserar inte med molnet, ännu, men Thermowork håller på och tar fram en gateway för detta. Den måste köpas separat.

Weber iGrill 2-specifika kommentarer

Weber iGrill 2

Weber iGrill 2

iGrill 2 har en magnet på baksidan då den är lätt att fästa på grillen. Den är inte vattentät, ingen av modellerna är det, men jag har använt min många gånger i regn och snö utan problem. Kolla dock för säkerhets skull med tillverkarens råd och rekommendationer. Jag gillar att den har 4 temperatur-sonder, och blåtandsöverföringen funkar bra för mig i de flesta fall.

Fireboard-specifika kommentarer

Fireboard

Fireboard

Den här termometern har kraftiga termometer-sonder och jag gillar verkligen att man kan ha 6 st, även om den bara kommer med 2 i original-förpackningen (de andra fyra får man köpa till). Den har också moln-synk, det har ingen av de andra modellerna. Det betyder att man kan se grafer och temperatur-data online. Den ansluter till wifi för detta, men fungerar bra att använda även utan wifi. Den använder RF och blåtand för att ansluta. Den här verkar vara den smartare av de tre, och skulle jag välja en favorit är det nog denna, men den kostar mest också.

Slutsats

Att välja en är inte lätt, jag skulle rekommendera att låta sond-antal och överföringsteknik styra, då kommer man en bra bit på vägen.

Var man köper

Fireboard hittar man i deras egen e-butik. Den kostar 189 USD (ca 1650 kr). Även Smoke köper man i deras partnerbolags (ETI) e-butik, den kostar 99 USD (ca 900 kr). Weber iGrill 2 kan man bland annat köpa hos Bagaren & Kocken för 1299 kr.

Ett billigare alternativ

Om man inte vill lägga så mycket pengar på en termometer har Clas Ohlson en för 349 kr som fungerar bra. Den har två termometer-sonder och man läser av med en app i sin smartphone. Appen använder blåtand för att kommunicera med termometern.

Skrivet av Henrik Oscarsson

Passionerad matälskare och en stor fan av traditionell barbecue.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *