Temperatur-kontroll

Temperatur-kontroll är det absolut viktigaste man måste bemästra för att lyckas med grillning. Man lagar ju inte mat på spisen eller i ugnen med slumpmässiga temperaturer som varierar +-50° C, eller hur? Så varför ska man göra det på grillen?

Så, hur kontrollerar man temperaturen, undrar man kanske. När elden väl brinner är det lite svårt att bromsa den, eller hur? Nja, det finns flera sätt att åstadkomma det. Eld behöver tre faktorer för att existera:

  • syre (luft)
  • bränsle (kol eller briketter)
  • värme (tändstickor eller tändare först, sen är den självförsörjande)

Justera luftflöde

Det mest uppenbara är att strypa lufttillförseln. Det funkar riktigt bra givet att man har en grill med lock. Lägg på locket och justera luftflödet med botten- och toppventilen. Man reglerar luftflödet in med bottenventilen, och utflödet med toppventilen. Så vilken av dem ska man använda? Min grundrekommendation är att sätta bottenventilen till halvöppen och reglera elden med toppventilen. Anledningen är att om luft inte kan komma ut, då kommer luft inte in heller. Syre trycks nämligen inte in, det sugs in pga det lilla undertryck som uppstår då varm luft försvinner ut i toppventilen. Experimentera och se vad som funkar bäst för din grill.

Justera bränsle

Här får man bäst hävstångseffekt. Om bränslemängden är begränsad kan elden bara bli så varm. Det här är det som är viktigast att få rätt. Ett enkelt sätt är att placera kol eller briketter på ena sidan av grillen, istället för att fylla hela som vanligt.

Coal limited by a brick
Mängden kol är begränsad, kolytan är avgränsad med en vanlig tegelsten.

Det finns annars två vanliga sätt att minska mängden bränsle som brinner: Orm-metoden, och Minion-metoden. Den senare används som ett moment i Orm-metoden. Minion-metoden (namngiven efter Jim Minion) betyder helt sonika att man bara tänder ett fåtal kol eller briketter i en skorstenständare, och när de brinner fullt lägger man dem på de ännu icke tända kolen i grillen. På så vis brinner endast ett fåtal kol eller briketter samtidigt. Det betyder lägre värme, men också att elden varar längre, då den sprider sig långsamt från kol till kol, istället för att alla brinner samtidigt. Domino-effekten passar bra in som liknelse här.

Minion-metoden

Fyll grillen med kol eller briketter som vanligt. Lägg 4-5 kol eller briketter i en skorstenständare. Här kan man med fördel vända skorstenen upp-och-ned, då man har så få kol. Tänd dem med tidningspapper under, och låt dem börja brinna ordentligt så att kolen har börjat bli askgrå, eller helgrå om man använder briketter. Lägg sedan ned dem på de otända kolen i grillen och stäng locket. Vänta 10-20 minuter tills temperaturen har stabiliserat sig.

Kol eller briketter?

Det korta svaret är: det beror på dina preferenser, såväl som din grill.Ingen av dem är bättre i en absolut jämförelse. Här är de två mest uppenbara skillnaderna:

  • Kol börjar brinna snabbare, vilket betyder att du kan börja grilla tidigare.
  • Briketter varar längre, vilket brukar betyda att man inte behöver fylla på.

När man grillar ”low n’ slow” borde briketter vara det självklara valet kanske, men inte nödvändigtvis. Det beror på vilken grill man har. Om det är en klotgrill skulle jag alltid använda briketter, eftersom den är gjort av plåt (ingen isolering vilket gör den är känslig för vind och regn), samt att den läcker in luft (förutom via ventilerna) vilket gör den lite svår-reglerad. Om man har en kamado-grill (keramisk, isolerad) som håller temperaturen mycket bättre och kräver mindre bränsle skulle jag alltid använda kol.

Kan jag blanda?

Självklart. Det är vanligt att man använder kol för att tända briketterna.

Vattenpannan

Det är vanligt när man grillar ”low n’ slow” att placera en vattenpanna i grillen. Du kanske undrar vad vatten har i grillen att göra, men det är mycket användbart. Vatten är bra på att transportera värme. Om vattnet är kallt kommer det snabbt att värmas upp när det placeras i grillen. Om den omgivande temperaturen minskar kommer värme att avges från vattenmassan, vilket ger en mycket effektiv temperaturutjämnare. En annan fördel är att vattnet dunstar långsamt och skapar en fuktig miljö, något som är önskvärt då man grillar i många timmar.

Vattenpanna
En aluminiumform med vatten.

Allt man behöver göra är att ta en vanlig aluminium-form eller metallskål fylld med hett vatten, och kolla till den en gång i timmen för att se om man behöver fylla på. Vattenpannan är jättebra att använda som avdelare om man använder sig av Orm-metoden.

När ska man inte använda vattenpanna?

Jag skulle säga: i en kamado-grill. Den skapar en så fuktig luftmiljö av sig själv att det blir överflödigt. Har man en klotgrill, offsetrök eller rökskåp är det dock mycket användbart.

Vad är den stora skillnaden?

Att tillaga på rätt temperatur garanterar ett bättre resultat i form av väl tillagat kött som fortfarande är saftigt och mört.

2 reaktioner på ”Temperatur-kontroll”

  1. Hej! Hittade precis din sajt, mycket bra läsning. Jag har dock några funderingar du kanske kan hjälpa till med.

    Ifall jag behöver fylla på med briketter, är det bara att ”kasta in dom”, eller måste jag låta dem brinner en stund så de blir belagd av vit aska? Tänker på kemikalier osv, jag är helt nybörjare i långsam grillning.

    En annan fråga. Min klotgrill har inget termometer. Jag har en termometer till köttet som fungerar bra, men jag har inget jag kan mäta värmen med. Vad rekommenderar du att jag gör?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *