Att fritera sötpotatis är supergott, och det är ett riktigt bra tillbehör till grillat.

Portioner: 1-2

Ingredienser

1 sötpotatis, ca 800 g
0.5 l jordnötsolja
1 msk Maizena (ljus redning)
0.5 tsk salt

Gör så här

Börja med att skala sötpotatisen. Skär den sen i halvor upprepade gånger och dela i stavar som är ca 5-6 mm tjocka. Man vill helst inte ha för tjocka stavar, då tar de lång tid att fritera. Gör man ändå det är det lämpligt att sänka temperaturen lite på oljan eftersom de ska ligga i längre. Skölj av stavarna i ett durkslag och klappa dem torra med lite hushållspapper. Använd helst inte en handduk då sötpotatisen färgar av sig.

Sötpotatis, skurna i stavar

Sötpotatis, skurna i stavar

Trixet för att få krispiga pommes frites är att strö ett tunt lager majsstärkelse på sötpotatisen. Majsmjöl funkar också bra.

Lägg ut alla sötpotatis-stavar på en ugnsplåt (eller liknande) och strö över Maizena jämt över alla. Det ska endast vara ett tunt lager, de ska inte bli vita. Vänd på alla, och strö på andra sidan också.

Häll oljan i en kastrull, gärna med hög kant. Det är bra för att undvika stänk. Se till att oljan håller ca 160° C, det är en bra frityr-temperatur. Lägg i en handfull pommes frites i taget, man vill inte att de ska klibba ihop. Fritera dem i ca 2 minuter, ta sen upp dem med en tång och lägg dem på en tallrik med lite papper. Fritera nästa omgång på samma sätt. När all sötpotatis är friterad en gång börjar man om och friterar dem ytterligare 2 minuter. Sen tar man upp dem, saltar efter smak och äter. De blir krisipiga på utsidan och mjuka inuti.

Här är en video som illustrerar: