Smash burgers är en välkänd teknik. Jag tycker det är ett riktigt bra sätt att göra burgare. Så här gör jag mina.

Även köttälskare gillar smash burgers. Vill man ha en rejäl burgare är det bara att bygga på höjden. Lägg på 2 eller 3 burgare i varje bröd, så är saken biff.

Ingredienser (per burgare)

2×100 gram nötfärs
1 brioche-bröd
2-3 msk lemon curd
2-3 msk cole slaw
2 tjocka skivor Gruyere-ost
sallad
salt
peppar

Färsen

Använd en färs med lite högre fetthalt. En blandning på 70/30 är att rekommendera. Om färsen är för mager får man inte det där lilla extra i smakväg. Dessutom behövs lite fett när vi bryner.

Kryddning

Det är enkelt: använd ingen. Så enkelt var det.

Förberedelser

Återigen: inga. Knåda eller packa inte färsen. Ta den försiktigt ur sin förpackning och dela av så många 100-110 grams-puckar du behöver. Flera små är bättre än en stor.

Verktyg

Du behöver en grill, en gjutjärnspanna (eller liknande, undvik teflonpannor eller behandlade pannor), en burgar-press (eller en liten kastrull). Botten på kastrullen fungerar utmärkt som burgar-press om man inte har någon. Dessutom behövs en stekspade eller liknande i metall. Den måste vara tunn och någorlunda skarp i kanten.

Grilla

Dumpa en half skorsten kol eller briketter i en hög i grillen. Låt det brinna med full styrka, utan lock. När du har en fin glöd (och det är varmt) lägger man på gjutjärnspannan. Ställ den på gallret direkt ovanför glöden, eller ännu lägre om det går. Vänta en minut eller två tills pannan är rejält varm. Placera nu en av färsbollarna mitt i pannan och pressa ner hårt i 10 sekunder med pressen eller kastrullen. Burgaren ska vara 1 cm tjock, inte mer. Låt den ligga, rör den inte. När köttsaften tränger upp på ytan är det dags att vända. Skrapa försiktigt loss botten med stekspaden, se till att skorpan som bildats följer med burgaren och inte fastnar i pannan. Vänd den och krydda med salt och peppar. Lägg en ostskiva på och låt burgaren ligga i 45-60 sekunder. Gör nu om samma sak med den andra burgaren.

Stapla högt

Börja med att pensla ett lager lemon curd på både ovandelen och underdelen av brödet. Lägg sen en bra klick cole slaw på underdelen, följt av ena hamburgaren. Lägg på sallad, sen andra hamburgaren, sen sallad igen, följt av ovandelen av brödet. Din burgare är nu färdig, hugg in!

YouTube-video

Här är en video som visar hur: