Smash burgers är en välkänd teknik. Jag tycker det är ett riktigt bra sätt att göra burgare. Så här gör jag mina.

Även köttälskare gillar smash burgers. Vill man ha en rejäl burgare är det bara att bygga på höjden. Lägg på 2 eller 3 burgare i varje bröd, så är saken biff.

Skriv ut
Portioner 1 pers
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Starta grillen 30 minuter

Ingredienser

  • 200 gram nötfärs
  • 1 hamburger-bröd
  • 2-3 msk lemon curd
  • 2-3 msk cole slaw
  • 2 skivor Gruyere-ost
  • sallad
  • salt
  • peppar

Gör så här

Färsen

  • Använd en färs med lite högre fetthalt. En blandning på 70/30 är att
    rekommendera. Om färsen är för mager får man inte det där lilla extra i
    smakväg. Dessutom behövs lite fett när vi bryner.

Kryddning

  • Det är enkelt: använd ingen. Så enkelt var det. Om man vill krydda kan man göra det när burgarna är klara.

Förberedelser

  • Återigen: inga. Knåda eller packa inte färsen. Ta den försiktigt ur sin
    förpackning och dela av så många 100-110 grams-puckar du behöver. Flera
    små är bättre än en stor.

Verktyg

  • Du behöver en grill, en gjutjärnspanna (eller liknande, undvik
    teflonpannor eller behandlade pannor), en burgar-press (eller en liten
    kastrull). Botten på kastrullen fungerar utmärkt som burgar-press om man
    inte har någon. Dessutom behövs en stekspade eller liknande i metall.
    Den måste vara tunn och någorlunda skarp i kanten.

Grilla

  • Dumpa en half skorsten kol eller briketter i en hög i grillen. Låt det
    brinna med full styrka, utan lock. När du har en fin glöd (och det är
    varmt) lägger man på gjutjärnspannan. Ställ den på gallret direkt
    ovanför glöden, eller ännu lägre om det går. Vänta en minut eller två
    tills pannan är rejält varm. Placera nu en av färsbollarna mitt i pannan
    och pressa ner hårt i 10 sekunder med pressen eller kastrullen.
    Burgaren ska vara 1 cm tjock, inte mer. Låt den ligga, rör den inte. När
    köttsaften tränger upp på ytan är det dags att vända. Skrapa försiktigt
    loss botten med stekspaden, se till att skorpan som bildats följer med
    burgaren och inte fastnar i pannan. Vänd den och krydda med salt och
    peppar. Lägg en ostskiva på och låt burgaren ligga i 45-60 sekunder. Gör
    nu om samma sak med den andra burgaren.

Stapla högt

  • Börja med att pensla ett lager lemon curd på både ovandelen och
    underdelen av brödet. Lägg sen en bra klick cole slaw på underdelen,
    följt av ena hamburgaren. Lägg på sallad, sen andra hamburgaren, sen
    sallad igen, följt av ovandelen av brödet. Din burgare är nu färdig,
    hugg in!

YouTube-video

Här är en video som visar hur: