Att smälta sitt eget nötfett, eller talg, ger välsmakande fett att ha till matlagning. Eftersom det tar lite tid kan man samla på sig lite innan man smälter det. Det finns olika sätt att smälta, eller rendera, fett. Jag torr-renderar det i ugn. Man kan även våt-rendera, genom att placera i vatten och koka tills vattnet försvunnit och fettet är kvar. Men eftersom torr-rendering är enkelt är det det vi ska göra.

Nötfett eller talg finns på många ställen på en ko. Det bästa fettet sitter runt njurarna, där det finns stora bitar. Annars kan man skära bort det från en stek eller varhelst man hittar tjockare lager vitt fett. Om man inte får ihop så mycket på en gång kan man förvara det i frysen tills man har samlat ihop en del.

Är allt fett bra att använda för att rendera? Nej, det man letar efter är mättat fett. Man vet vad som är mättat fett genom att trycka på det med ett finger. Om det är hårt/fast (inte mjukt eller sladdrigt) har man hittat rätt. Se den här sidan för detaljer.

När man har samlat ihop en mängd fett putsar man bort eventuellt kött som finns kvar. Ju renare destor bättre, annars kommer det att påverka smaken negativt. Hacka fettet i kuber och lägg i en ugnsform. Sätt ugnen på 100° – 120° C, inte högre. Man vill ha temperaturen tillräckligt hög för att fettet ska smälta, men inte så högt att fettet bränns, då det förstör smaken.

Tärnat nötfett

Tärnat nötfett

Nötfett, halvsmält

Nötfett, halvsmält

Nötfettet silas

Nötfettet silas

Hur lång tid tar det då? Jag brukar rendera fett i 120° C i ca 3 timmar. Man vet att det är klart när fettkuberna börjar brynas lite på ytan. När det är klart silar man fettet genom en metallsil med en bit papper emellan. Kaffefilter brukar vara lite för täta, så ta en bit vanligt tork-papper. Ställ in i kylen, och använd sen till stekning!