För dej som har klotgrill är det här tillbehöret som är ett måste för att ta grillningen till nästa nivå: Slow ’N Sear. Den tillverkas av SnS Grills. Man använder den för att separera grillen i två värme-zoner: en het och en kall (eller mindre varm i alla fall…). Där finns en vatten-”ficka” emellan som har två funktioner:

  1. Den agerar separator mellan de brinnande briketterna och resten av grillen.
  2. Den producerar ånga genom att förånga vattnet i den.

Som vi alla vet är ånga bra för längre tillagning. Kamado-grillar skapar typiskt (pga dess design) en mer fuktig miljö, men i en klotgrill kommer man långt med en vattenpanna. Här är den en integrerad del av Slow ’N Sear.

En annan bra sak med Slow ’N Sear är att den är utmärkt för att griljera eller skapa grillränder, då briketterna ligger samlade på en liten yta, och kommer nära gallret.

Det är extremt enkelt att komma igång med den:

Ta en vanlig Weber klotgrill

Ta en vanlig Weber klotgrill

Lägg i en Slow 'N Sear

Lägg i en Slow ’N Sear

Fyll den med vatten, briketter och trä och börja grilla!

Fyll den med vatten, briketter och trä och börja grilla!

Tre användningsområden

1. Low ’n slow

En stor poäng med att ha en glödbädd i ena änden av grillen är förstås att förvandla din grill till en klassisk rök. Förutom en påse briketter behöver du en skorstenständare, några bitar trä för rökning och ett par tändkuber.

Börja med att placera en handfull briketter (10-12) i ena hörnet ovanpå tändkuberna. Tänd dem och vänta i ca 20 minuter, eller tills de är helt askgråa. Häll då i en full skorsten med briketter, försiktigt. Lägg inte i så att de kommer över kanten, då blir det svårt att få på grillgallret. Häll i hett vatten (jag hade kokhett vatten i en termos) i vattenfickan, lämn 1.5 cm till kanten. Och, som det står i manualen; häll i vattnet i den andra (svalare) änden, så att det inte stänker skållhett vatten på dig.

Slow 'N Sear, före start. Jag använder färre briketter här för just denna sorten är mycket större än normalt.

Slow ’N Sear, före start. Jag använder färre briketter här för just denna sorten är mycket större än normalt.

Slow 'N Sear, tändstart.

Slow ’N Sear, tändstart.

Slow 'N Sear, briketter tillsatta, redo för low n' slow.

Slow ’N Sear, briketter tillsatta, redo för low n’ slow.

Jag följde instruktionerna som följde med, och de är bra. Jag hade bottenventilen halvöppen, och toppventilen helt öppen. När temperaturen började närma sig 100° C stängde jag toppventilen halvvägs, och väntade på att grillen skulle svänga in sig på 110° C. Det är väldigt lätt att justera temperaturen med toppventilen.

Low n' Slow med Slow 'N Sear

Low n’ Slow med Slow ’N Sear

2. Direkt-grillning eller hot ’n fast

En annan finess med Slow ’N Sear är att den samlar kolen tätt ihop, så när man behöver grilla en biff eller ge något en fin grillyta kommer temperaturen att vara högre än vanligt. Dessutom kommer briketterna närmare gallret, vilket ytterligare bidrar till en högre temperatur.

Notera: när man grillar direkt ska man inte hälla vatten i vattenfickan. Den kommer att vara för varm, så vattnet kommer att koka bort väldigt snabbt med risk för stänk som kan orsaka brännskador. Vatten är endast för low n’ slow.

Börja med att tända en full skorsten med briketter. När de brinner och är askgråa häller man över dem i enheten och låter grillen bli varm. Låt locket vara av under hela tiden.

3. ’Chicken mode’

Det finns ett tredje läge, som används till bland annat kyckling. Man grillar vid ungefär 150° C, vilket är nånstans mitt emellan low n’ slow och hot n’ fast. Anledningen är att kyckling generellt sett inte tar så lång tid, och man vill få krispigt skinn.

Slow 'N Sear - tänd en halv skorsten

Slow ’N Sear – tänd en halv skorsten

Slow 'N Sear - häll över briketterna i grillen

Slow ’N Sear – häll över briketterna i grillen

Börja med att tända en halv skorsten med briketter. När de brinner och är askgråa häller man över dem i enheten och låter grillen bli varm. Sätt på locket och justera ventilerna. Låt dem vara öppna till hälften. När temperaturen börjar nå 140° C skruvar man ner ventilerna och väntar på att temperaturen ska stabilisera sig.

Slutsats

Bör du skaffa en? Den är prisvärd, väldigt robust byggd, och kommer att göra din klotgrill mycket mer användbar. Om du inte redan planerar att uppgradera din utrustning med att köpa en riktig vedrök är det här ett självklart val. Den är lätt att sköta, och väldigt självgående. Köp den direkt från SnS Grills, eller ännu hellre American Stuff-butiken i Sverige.