Slöbröd i gjutgärnsgryta

Slöbröd i gjutjärnsgryta

Det här receptet fick jag av min mor. Det kallas slöbröd för att det tar lång tid att göra, men det kräver å andra sidan väldigt liten arbetsinsats. Brödet bakas i en gjutjärnsgryta i ugnen. Det har en fantastisk smak!

Skriv ut
Portioner 4
Förberedelser 12 timmar
Tillagningstid 45 minuter

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 1 bit jäst, stor som en ärta
  • 1 msk salt
  • 2 msk honung
  • 625 g vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 0.5 dl havregryn (för att täcka botten på gjutjärnsgrytan)

Gör så här

  • Rör ihop jäst och fingervarmt (max 37° C) vatten i en vanlig bunke. Tillsätt salt, honung, mjöl och sist solrosfröna. Rör ordentligt. Degen ska vara mjuk och fuktig. Lägg en kökshandduk över bunken och ställ att jäsa över natten (minst 12 timmar).
  • Vänd sedan degen 3-4 gånger och låt jäsa ytterligare ett par timmar under handduk.
  • Sätt nu gjutjärnsgrytan utan lock på galler i ugnen, inställd på 250° C.
  • När både ugn och gryta är varma tar man ut grytan. Pensla insidan av grytan med ett tunt lager rapsolja och strö ett lager havregryn i botten.
    Slöbröd - förbereder grytan för degen
  • Häll degen i grytan och baka i 45 minuter i ugn, men…
    Slöbröd - degen har precis lagts i grytan
  • Lägg på locket med en liten glipa efter ca 15-20 minuter, så att ovansidan inte bränns. Så här ser brödet ut när jag lägger på locket.
    Slöbröd - dags att lägga på locket
  • När brödet är klart tar man ut grytan och vänder den upp och ned för att få ut brödet. Det släpper enkelt. Låt det vila nån timme på en skärbräda så det hinner svalna.

2 reaktioner på ”Slöbröd i gjutjärnsgryta”

  1. 5 stars
    Hej, bakade detta bröd nyligen och det blev överraskande gott! Jag är så nöjd med resultatet. det var enkelt att röra ihop, tog lång tid att jäsa men smaken blev därefter, så gott och saftigt bröd. Tack för ett jättebra recept, kommer använda det många gånger.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating