Det här receptet fick jag av min mor. Det kallas slöbröd för att det tar lång tid att göra, men det kräver å andra sidan väldigt liten arbetsinsats. Brödet bakas i en gjutjärnsgryta i ugnen. Det har en fantastisk smak!

Ingredienser

6 dl vatten
en bit jäst, stor som en ärta
1 msk salt
2 msk honung
625 g vetemjöl
1 dl solrosfrön
0.5 dl havregryn (för att täcka botten på gjutjärnsgrytan)

Gör så här

Rör ihop jäst och fingervarmt (max 37° C) vatten i en vanlig bunke. Tillsätt salt, honung, mjöl och sist solrosfröna. Rör ordentligt. Degen ska vara mjuk och fuktig. Lägg en kökshandduk över bunken och ställ att jäsa över natten (minst 12 timmar).

Vänd sedan degen 3-4 gånger och låt jäsa ytterligare ett par timmar under handduk. Sätt nu gjutjärnsgrytan utan lock på galler i ugnen, inställd på 250° C. När både ugn och gryta är varma tar man ut grytan. Pensla insidan av grytan med ett tunt lager rapsolja och strö ett lager havregryn i botten. Häll degen i grytan och baka i 45 minuter i ugn.