Det här är nog världens bästa sidfläsk. Det är att lova mycket, men det här sidfläsket är gudomligt gott. Och man tillagar det i ugnen (men grillen går förstås lika bra)! Det här receptet lockar fram den goda sötman och underbara smakerna ur sidfläsket. Ät det med potatis, eller tunna skivor på en macka, eller hur som helst. Så här gör man.

Portioner: 8

Ingredienser

1.5 kg sidfläsk (obehandlat, dvs ej rimmat)
2 msk grillkrydda (min egen rub t.ex.)
1-2 msk dijon-senap
2-3 msk muscovado-sirap (använd mörk brödsirap eller lönnsirap om muscovado-sirap inte går att hitta)

Gör så här

Börja med att skölja sidfläsket i kallt vatten, och klappa torrt med hushållspapper. Nu finns det två sätt att fortsätta, beroende på om man gillar skinnet eller inte. Om man äter skinnet/svålen, låt det sitta, men då hoppar man över sirapen på slutet också. Om man inte vill ha kvar skinnet/svålen skär man bort den med en vass kniv. Var försiktig så inte för mycket fett följer med också.

Pensla ett tunt lager senap på alla sidor, och strö sen grillkryddan överallt. Lägg sidfläsket i en plastpåse och förvara i kylen åtminstone 24 timmar. Sidfläsket behöver tid för att alla smaker ska tränga in.

Sidfläsk med skinnsidan upp

Sidfläsk med skinnsidan upp

Sidfläsk, undersidan

Sidfläsk, undersidan

Sidfläsk med grillkrydda

Sidfläsk med grillkrydda

Den dagen det ska tillagas sätter man ugnen på 110° C. Lägg sidfläsket i en ugnsform och sätt in mitt i ugnen. Glöm inte att sätta en termometer i köttet. Nu börjar den lätta delen; bara låt fläsket ligga i ugnen, i många timmar. Det borde ta ca 6 timmar att bli klart. Man vet att det är färdigt när innertemperaturen är 90° C. Då kommer köttet att vara ordentligt mjukt och saftigt. Vill man hellre ha aningen fastare fläsk tar man ut det vid 85° C istället, det är en smaksak. Vicka på temperatursonden och känn efter.

Sidfläsket redo för glasyr

Sidfläsket redo för glasyr

Sidfläsk täckt med muscovado-sirap

Sidfläsk täckt med muscovado-sirap

Ta ut sidfläsket och slå på grillfunktionen i ugnen, samtidigt som man höjer temperaturen till 200° C. Låt fläsket vila i 10 minuter medan ugnen blir varm. Pensla nu rikligt med sirap på ovansidan (om man har skurit bort skinnet dvs), och sätt in i ugnen igen, högst upp. Låt det ligga i 3-4 minuter, och ha koll så sirapen karamelliseras fint men inte bränns. Ta ut sidfläsket, låt det vila ytterligare 20-30 minuter och skär sen upp och njut.