Pork belly

Sidfläsk i ugn

Det här är nog världens bästa sidfläsk. Det är att lova mycket, men det här sidfläsket är gudomligt gott. Och man tillagar det i ugnen (men grillen går förstås lika bra)! Det här receptet lockar fram den goda sötman och underbara smakerna ur sidfläsket. Ät det med potatis, eller tunna skivor på en macka, eller hur som helst. Så här gör man.

Skriv ut
Portioner 8
Tillagningstid 4 timmar

Ingredienser

  • 1.5 kg sidfläsk (obehandlat, dvs orimmat)
  • 2 msk grillkrydda
  • 2 msk dijon-senap
  • 2 msk muscovado-sirap (använd mörk brödsirap eller lönnsirap om muscovado-sirap inte går att hitta)

Gör så här

  • Börja med att skölja sidfläsket i kallt vatten, och klappa torrt med hushållspapper. Nu finns det två sätt att fortsätta, beroende på om man gillar skinnet eller inte. Om man äter skinnet/svålen, låt det sitta, men då hoppar man över sirapen på slutet också. Om man inte vill ha kvar skinnet/svålen skär man bort den med en vass kniv. Var försiktig så inte för mycket fett följer med också.
    Pork belly, skin side up
  • Pork belly, bottom side
  • Pensla ett tunt lager senap på alla sidor, och strö sen grillkryddan överallt. Lägg sidfläsket i en plastpåse och förvara i kylen åtminstone 24 timmar. Sidfläsket behöver tid för att alla smaker ska tränga in.
    Pork belly, rubbed
  • Den dagen det ska tillagas sätter man ugnen på 120° C. Lägg sidfläsket i en ugnsform och sätt in mitt i ugnen. Glöm inte att sätta en termometer i köttet. Nu börjar den lätta delen; bara låt fläsket ligga i ugnen, i många timmar. Det borde ta ca 3-4 timmar att bli klart. Man vet att det är färdigt när innertemperaturen är 90° C. Då kommer köttet att vara ordentligt mjukt och saftigt. Vill man hellre ha aningen fastare fläsk tar man ut det vid 85° C istället, det är en smaksak. Vicka på temperatursonden och känn efter.
    Pork belly done
  • Ta ut sidfläsket och slå på grillfunktionen i ugnen, samtidigt som man höjer temperaturen till 200° C. Låt fläsket vila i 10 minuter medan ugnen blir varm. Pensla nu rikligt med sirap på ovansidan (om man har skurit bort skinnet dvs), och sätt in i ugnen igen, högst upp. Låt det ligga i 3-4 minuter, och ha koll så sirapen karamelliseras fint men inte bränns. Ta ut sidfläsket, låt det vila ytterligare 20-30 minuter och skär sen upp och njut.
    Pork belly glazed with syrup

30 reaktioner på ”Sidfläsk i ugn”

  1. Hej,

    Jag tänkte göra ditt recept på Sidfläsk i ugn.

    Dock en liten fundering, med grillkrydda menar du då helt vanlig grillkrydda från butik eller har du något recept du kan tipsa om? Rubb eller likande?

    Tacksam för svar

    Hälsningar

    Dan

  2. Hej Dan! Bra fråga, jag har uppdaterat receptet med en länk till min fläsk-rub. Vill man inte blanda själv kan man köpa Santa Marias grillkrydda också, den finns i många vanliga mataffärer.

  3. Hej. Dum fråga, kör man värme både under och ovanifrån ? Fråga två, min bit var visst två på 850g är de då halva tiden ca ?

    1. Hej! Det finns inga dumma frågor. Det är både över- och undervärme, ja. Gällande tiden: det är tjockleken som styr mer än totalvikt. Så om din bit är lika tjock som min tar det ungefär lika lång tid.

  4. Hej!

    Om jag behåller skinnet, ska jag då inte ha glasyr på? Eller vad gör jag med sirapen om skinnet är kvar?

    mvh
    Sven

    1. Hej!

      Det beror på. Skinnet grillar man ju normalt på hög värme under kort tid för att få en krispig svål. Alternativt penslar det med het olja. Då får man ett bra, salt och krispigt skinn. Om jag gör det tillagar jag sidfläsket på högre temp under kortare tid så skinnet inte hinner bli hårt och segt. När jag kör low ’n slow tar jag av det och glaserar köttet istället. Anledningen är att jag inte tycker svålen blir så bra när man kör lägre temp och länge. Men prova en av varje och se vilken du föredrar.

      Mvh Henrik

  5. Hej
    Det här ser så läckert ut måste prova när du låter fläsket vila gör du det med folie och handduk
    som jag har sätt att du gör??

    Vad tror du passar dit recept på Bourbon Beans till ?
    Mvh Tomas

    1. Hej! Kul, klart du ska prova! Ja, jag låter det vila i folie och en handdukt. Bourbon Beans blir utmärkt till. Jag brukar ha ett mörkt grovt rågbröd till som jag lägger det skivade fläsket på.

  6. Gör ett försök det indirekt värme på klotgrillen istället, o adderar lite rökspån från hickory och äpple. Har du koll om det hälsomässigt är ett mindre lyckat alternativ?

  7. Hej, har köpt en fläsksida med svål och ben. Tänkte förkoka den och sedan röka den i min elrök. Köttet tänkte jag när det är förkokt pensla på bbq glaze och röka ca 45 min.

    Min fråga: Hur länge skall köttet förkoka och vad skall man ha i vattnet. Gul lök, morot, selleri, vitpeppar, lagerblad?

    Med hopp om ett snart svar.

    Tack

    1. Hej!

      Oj, bra fråga, jag har aldrig kokt fläsk. Skulle det inte gå att lägga den i ugnen tills innertemperaturen är 65° C istället? Sen köra in i elröken som planerat? Jag föreslår ugn för jag tänker att då behålls mer smaker i fläsket.

      Mvh Henrik

  8. 5 stars
    Jag har en i ugnen just nu.
    Tog ut den och penslade med sirap, vilade i 5min, in i ugnen igen.
    Nu utan lock i 200 °C för krispig yta.
    Min kryddblandning :
    Grillkrydda
    Lökpulver
    Chilli (Xtra stark)
    Worcestershire sås
    Rödvinsvinäger
    Olivolja
    Ostronsås (från Thai butiken, bodde i Thailand 14 år)

    Ostronsås är en perfect bas för marinad, den har så bra konsistens.

  9. 4 stars
    Grymt recept men i min ugn tog det nästan 6h i 125 grader att få upp min bit till 85 grader innertemp 🤯

    1. Hej Mikael!

      Oj, det var stor skillnad. Jag brukar kolla min ugn för att se om den avviker. Jag använder min kalibrerade FireBoard-termometer och sätter in temperatursonden i ugnen ett par timmar. Det man ofta ser på alla ugnar är att de svänger upp och ner ca 10-15 grader åt bägge håll, eftersom regulatorn i ugnen går på och av. Men ofta blir jag förvånad över att inomhusugnar inte är så noggranna, 25 graders diff är inte ovanligt. Och det påverkar förstås tillagningstiden väsentligt. Om det inte är det är den enda andra anledningen till att det skiljer sig mycket tjockleken på köttbiten. Det är inte så mycket totalvikten som tjockleken som spelar roll för tillagningstiden. Oavsett, jättekul att du provat receptet och gillar det!

      Mvh Henrik

  10. Om man skär bort svålen ska man inte ha sirap på. Jag har skurit bort svålen och undrar om sötman sirapen ger då inte finns? Kan jag pensla på lite honung?

  11. Hej,

    I left it for 4hrs in the 120 oven and the immer temperature is only 65°C :(. Raised the oven to 150°C and stuck a thermometer in the sidfläsk… will see what happens and if I get it close to what I am hoping for.

    Any advice is more than welcome!

    God Jul!

    1. Hi Bianca! First thing: good idea to crank it up. One thing I would check is whether the oven actually holds 120 when the dial says 120. In my experience, when I’ve measured oven temps with a digital calibrated thermometer is that they’re quite often off by 10-20 degrees at least. You should get a reaction by bumping it up to 150, if not, keep cranking it up to 180. Since you’ve done the low ’n slow for 4 hours already you can speed up the last bit with no issues.

      Cheers, Henrik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating