Secreto iberico, eller grisens hemlighet, är en utsökt styckningsdetalj. Den sitter gömd mellan halsen och skulderbladet på grisen. Den är kraftigt marmorerad och är väldigt saftig och mör. Namnet syftar på den spanska grisrasen (Iberiska halvön är Spanien och Portugal) och ‘secreto’ betyder hemlighet.

Det är en liten bit kött, den väger typiskt 300-400 gram och är ca 1 cm tjock, så den tillagas snabbt. Här gör vi sandwiches med koriander och persiko-skivor. Så gott!

Portioner: 2-3

Ingredienser

300-400 gram secreto iberico
0.5 tsk salt
svartpeppar
1 persika
1/2 kruka koriander
1/2 baguette

Gör så här

Grisens hemlighet ska grillas snabbt och hett, och behöver endast lite salt och svartpeppar. Det tar max 1 minut per sida att grilla den, sen får den vila några minuter innan man skivar upp den och njuter.

Strö över saltet jämt över hela köttbiten. Tänd grillen och se till att den är ordentligt het. När man har en ordentlig glöd, utan eldflammor eller lågor, lägger man på köttbiten på gallret och stänger locket. Låt den ligga en minut. Vänd sen på köttbiten och lägg på locket igen, vänta ytterligare en minut. Köttets innertemperatur bör vara 56-58° C. Ta av den från gallret och strö över svartpeppar efter smak. Låt den vila några minuter innan den skivas tunt och njuts.

Het direktvärme

Het direktvärme

Secreto Iberico på grillen

Secreto Iberico på grillen

Secreto Iberico skivad

Secreto Iberico skivad

Secreto Iberico sandwich

Secreto Iberico sandwich