Satay-sås passar till mycket. Det här är en klassisk jordnötssås med riktigt bra smak. Man kan göra den lite tjockare om man vill använda den att pensla på t.ex. kycklingspett vid grillning, eller lite tunnare om man vill ringla den över maten som sås. Det här receptet är starkt inspirerat av Boltis som gav mig grunden.

Skriv ut
Portioner 4
Tillagningstid 20 minuter

Ingredienser

  • 140 g jordnötter (vanliga saltade och rostade)
  • 200 g kokosmjölk
  • 400 g kokosgrädde (halvera denna om såsen ska vara tjockare och penslas)
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 tsk socker
  • 1 lime (saft + zest)
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  • Lägg ingredienserna i en mixer. Mixa såsen tills jordnötterna är någorlunda finfördelade. Det behöver inte vara en perfekt slät sås.
  • Häll såsen i en kastrull och låt den småputtra i 15 minuter. Rör regelbundet.
Satay-sås som marinad
Satay-sås som marinad, dvs den tjockare varianten.