Saltsten på grillen

Det finns många olika sätt att grilla på, och att använda saltsten är ett kul och snabbt sätt att tillaga maten. En saltsten är en massiv skiva, åtminstone 2.5 cm tjock, gjord av det rosa Himalaya-saltet. Många butiker säljer dem, och de finns också att beställa online. Så hur använder man en saltsten, och till vad? Låt oss genast sätta igång.

Användningsområde

En saltsten kan användas som den är, dvs för att servera maten på bordet. Det finns olika hållare/ramar i metall med handtag på som man kan köpa till. Vi kommer dock att lägga blocket på grillen för att använda som stekbord. Det primära användningsområdet är som stekbord eller stekpanna, dvs man direktgrillar på stenen. Det kan göras när saltstenen ligger på grillen, eller på bordet, efter att saltstenen är rejält uppvärmd. Se till att placera saltstenen på ett värmetåligt underlag bara. Det brukar vara uppskattat att gästerna får tillaga maten direkt på bordet. Ett saltsten består av samma saltkristaller rätt igenom, så den håller värmen i ca 10-15 minuter, helt beroende på hur mycket mat man lägger på. Man kan ju med fördel ta ut saltstenen till grillen igen för att värma upp den en andra gång. Här funkar även en gasspis bra.

Upphettning

Man ska värma saltstenen försiktigt, för att undvika att den spricker. Dessutom får man ge den tid för att hela stenen ska bli jämnvarm över hela ytan. Jag fyller inte hela grillen med kol/briketter, utan har kol på en sida. Det gör att man kan börja med att lägga saltstenen på den svalare sidan i ca 20 minuter (med locket stängt), sen rotera gallret så saltstenen kommer över till den varmare sidan, och låta det ligga ytterligare 20-30 minuter. Ta alltså god tid på dig att värma upp saltstenen. Man testar värmen genom att hålla handen ca 5 cm över blocket, dvs precis som för stekpannan i köket. Man kan också stänka ett par droppar vatten på stenens ovansida och se hur snabbt det avdunstar. Om du kan mäta temperaturen, sikta på 200° C. Generellt bör saltstenen förvärmas sakta innan användning.

Saltsten på grillen
Saltsten på grillen

Uppvärmning i ugnen

Om man använder stenen inomhus går det med fördel att värma den i ugnen. Jag lägger in stenen på gallret (viktigt, så den ’hänger’ i luften så att säga) när ugnen är kall. Slå på ugnen, sätt den på 200° C. Det tar ca 15 minuter på de flesta moderna ugnar. Låt den sen ligga i 45 minuter till för att bli genomvarm. Saltstenen är ’torr’, och salt leder värme dåligt, så det tar tid. Ta nu ut stenen med grytvantar, akta så du inte bränner dig. Lägg den på ett värmetåligt underlag, och sätt igång och stek!

Saltsten i ugnen
Saltsten i ugnen

Tillagning

Som tidigare nämnts är saltstenen endast till för direkt-grillning, dvs för att ge något stekyta. Man kan tillaga det mesta på en saltsten, både grönsaker, fisk och kött. En skvätt olja gör susen. Skippa smöret, det bränner lätt på stenen. Så hur gör man med saltning av mat när man tillagar på ett saltsten? Jag skippar det, eftersom maten absorberar salt från blocket under tillagning. Sen provsmakar jag efteråt och ser om man eventuellt behöver tillsätta mer. Det är nämligen svårt att beräkna saltmängden, och gör man på det här viset blir det inte för mycket.

Saltsten som stekbord
Saltsten som stekbord

Vad ska man inte tillaga?

Saltstenen är att betrakta som en stekpanna, och poängen med den är att man vill ha maximal kontaktyta mellan stenen och maten. Därför är köttbitar med ben (tänk kotlett) inte optimala, då benen gör att köttet lyfts någon millimeter. Oavsett om det är fisk, kött eller grönsaker bör det vara tunt skuret. Man steker inte en tjock biff på saltsten. Möjligtvis sista bryningen bara, om man använt sig av reverse sear.

Rengöring

Det viktigaste man ska göra innan rengöring är att låta saltstenen svalna. Låt den ligga ett par timmar innan rengöring. Ta sen en grov kökssvamp (scotch brite eller liknande) och blöta upp den ordentligt med hett vatten. Skrubba sen av saltstenens stekyta med svampen. Skölj svampen i hett vatten och upprepa proceduren. Undvik att spola hett vatten direkt på stenen. Det funkar, men man vill inte urholka den för snabbt. Låt den sen torka i rumstemperatur. Man kan med fördel klappa den torr med hushållspapper.

Förvaring

Förvara stenen i rumstemperatur där det är bra ventilerat. Detta för att den inte ska dra till sig eller behålla fukt. Gör man det kan man använda den många gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *