Saltad och rökt nötrulle

Nötrulle blir utmärkt som middag eller pålägg när man både rimmar och röker den.

Nötrulle är en mager bit som sitter på kons bakben. Den är nästan helt symmetrisk i form. Man tillagar den antingen genom att koka den, eller som här, grillar den på låg temperatur. Nötrullen bör inte bli för varm, den är klar när den når ca 55° C. Tillagar man den längre (eller på för hög värme) blir den seg.

Portioner: 4

Ingredienser

800-1000 g nötrulle
200 g salt
20 g socker
2 l vatten

Gör så här

Nötrullen ska först rimmas genom att lägga den i en våt saltlag. Blanda vatten, salt och socker i en kastrull och låt det koka upp så att socker och salt löses upp helt. Låt lagen svalna ordentligt, lägg sen i nötrullen och ställ den i kylen över natten. Den här saltlagen är lite saltare (10%) än vanligt (6%). Det ska vara så.

Rå nötrulle

Rå nötrulle

Nötrulle i saltlag

Nötrulle i saltlag

Tänd grillen och förbered den för indirekt värme. Här använder orm-metoden med en tegelsten i en Weber 47cm grill som avdelare. Se till att grillvärmen ligger på ca 110-130° C. Lägg på lite träflis eller träbitar för röksmak, jag använder björkved här. Lägg på locket och låt rullen ligga tills den nått 55° C i innertemperatur, inte högre. Ta av den från grillen och låt den vila i 20 minuter.

Orm-metoden med en tegelsten

Orm-metoden med en tegelsten

Nötrulle på grillgallret

Nötrulle på grillgallret

Nötrulle redo att viras in i folie

Nötrulle redo att viras in i folie

Skiva nötrullen tunt och ät som den är, antingen som pålägg på en macka eller till kokt potatis.

Skrivet av Henrik Oscarsson

Passionerad matälskare och en stor fan av traditionell barbecue.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *