Nötrulle är en mager bit som sitter på kons bakben. Den är nästan helt symmetrisk i form. Man tillagar den antingen genom att koka den, eller som här, grillar den på låg temperatur. Nötrullen bör inte bli för varm, den är klar när den når ca 55° C. Tillagar man den längre (eller på för hög värme) blir den seg.

Portioner: 4

Ingredienser

800-1000 g nötrulle
200 g salt
20 g socker
2 l vatten

Gör så här

Nötrullen ska först rimmas genom att lägga den i en våt saltlag. Blanda vatten, salt och socker i en kastrull och låt det koka upp så att socker och salt löses upp helt. Låt lagen svalna ordentligt, lägg sen i nötrullen och ställ den i kylen över natten. Den här saltlagen är lite saltare (10%) än vanligt (6%). Det ska vara så.

Rå nötrulle

Rå nötrulle

Nötrulle i saltlag

Nötrulle i saltlag

Tänd grillen och förbered den för indirekt värme. Här använder orm-metoden med en tegelsten i en Weber 47cm grill som avdelare. Se till att grillvärmen ligger på ca 110-130° C. Lägg på lite träflis eller träbitar för röksmak, jag använder björkved här. Lägg på locket och låt rullen ligga tills den nått 55° C i innertemperatur, inte högre. Ta av den från grillen och låt den vila i 20 minuter.

Orm-metoden med en tegelsten

Orm-metoden med en tegelsten

Nötrulle på grillgallret

Nötrulle på grillgallret

Nötrulle redo att viras in i folie

Nötrulle redo att viras in i folie

Skiva nötrullen tunt och ät som den är, antingen som pålägg på en macka eller till kokt potatis.