Rostade kastanjer

Rostade kastanjer

Rostade kastanjer är lätta att rosta. De är goda som tillbehör i en sallad, eller så äter man dem direkt som snacks.

Skriv ut
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Starta grillen 30 minuter

Ingredienser

  • 200 g kastanjer

Gör så här

  • Kastanjer är jättegoda att rosta, man äter dem med smör och salt. Det går utmärkt att smaksätta smöret också.
  • Först bör vi dock reda ut skillnaden mellan kastanj och hästkastanj. De man ser mest av i Sverige är den så kallade hästkastanjen. Den är härligt blank och brun i färgen, rund till formen, och oätliga. Se bilden nedan, de riktiga är de till vänster, och hästkastanjen är till höger.
    Kastanj vs hästkastanj
  • Den äkta kastanjen växer på buskar eller små träd. Den kräver varmare klimat för att frodas. Den är mörkare i färgen, och något toppig/kantig till formen.
  • För att rosta kastanjer skär man först ett kryss på toppen (spetsen), så att skalet kan expandera. Skär igenom skalet, men inte själva nöten.
    Skårade kastanjer
  • Rosta dem på grillen med indirekt värme i ca 20-25 minuter på 200° C värme. Jag använder en grillmatta för att hjälpa till.
    Kastanjer på grillen
  • Man ser att de är klara när de börjar spricka. Ta upp dem och låt dem svalna 5-10 minuter. Skala bort både det yttre skalet och det inre bruna membranet. Sen är det bara att äta, gärna med smält smör och salt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating