Rökta räkor är en fröjd att laga. Det går snabbt, ser superläckert ut på bordet och är väldigt gott! En suverän förrätt. Gör en aioli till, eller njut med en klick majonnäs.

Portioner: 4

Ingredienser

1 kg frysta räkor med skal
några bitar äppleträ

Gör så här

Ta ut räkorna från frysen 1 timme innan rökning. Förbered grillen för indirekt värme. I det här fallet vill man ha temperaturen på mellan 90° och 100° C. Jag använde en tegelsten för att minska utrymmet (det betyder mindre kol, vilket ger lägre värme), se bild.

Indirect heat using a brick

Indirekt värme med en tegelsten som avdelare.

När temperaturen är rätt lägger man på träbitar på kolbädden. Jag valde äppleträ, men pekan funkar också finfint. Lägg på räkorna på gallret och stäng locket. Jag använder en grillmatta för att de inte ska ramla igenom gallret. Låt räkorna ligga ca 15 minuter, de ska bli varma och få fin färg. Om alla räkor inte tinat gör det inte något, de tinar snabbt i grillen. När räkorna är klara tar man in dem på en gång, häller upp i en skål och serverar. Gärna med en god aioli.

Shrimp on grill grate

Räkorna på grillmatta på gallret efter 15 min. Nu är de färdiga!