Rökt oxbringa är verkligen en amerikansk klassiker. Vi kommer att tillaga den ‘Texas style’ med en enkel rub. Det enda som krävs är tålamod, då det tar ett tag att tillaga den. Men det är väl värt väntan. Utmaningen med att tillaga oxbringa är att det är ett rätt trådigt och fibrigt kött, så det är inte den lättaste biten.

Portioner: 4

Ingredienser

2 kg oxbringa, styckad på amerikanskt vis (dvs utan ben)
2 tsk salt
3 tsk färsk grovmalen svartpeppar
(eventuellt bbq-sås att pensla på efteråt)

Gör så här

Börja med att putsa bort överflödigt fett. Lämna endast ett tunt (3-5 mm) lager kvar, inte mer. Vi kommer att använda en s.k. dalmatiner-rub. Den består helt sonika av salt (vitt) och peppar (svart), därav namnet. Applicera först salt, sen peppar på bägge sidor. Jag passar också på att sätta i två tandpetare för att lätt kunna se åt vilket håll muskelfibrerna går även när den är tillagad.

Hel oxbringa, ovansidan.

Hel oxbringa, ovansidan.

Hel oxbringa, undersidan.

Hel oxbringa, undersidan.

Oxbringa med rub

Oxbringa med rub

Sätt sen igång grillen, förbered den på indirekt värme, ca 105-110° C. Lägg i ett par bitar rökträ, och rök köttet i ca 12 timmar, eller tills innertemperaturen är 90-95° C. Om man grillar på en gasolgrill eller klotgrill är en vattenpanna ett måste för att hålla luften fuktig. Ta av från grillen, låt vila i 1 timme under aluminiumfolie och en handdduk. Pensla på bbq-sås innan den läggs i folie om du vill (jag gjorde det). Här kommer man garanterat att uppleva platån, dvs när kött-temperaturen står stilla. I det här fallet stod min på 70°C i drygt tre timmar innan den fortsatte uppåt.

Oxbringan, precis färdig.

Oxbringan, precis färdig.