Beef Brisket

Rökt oxbringa

Rökt oxbringa är verkligen en amerikansk klassiker. Vi kommer att tillaga den ‘Texas style’ med en enkel rub. Det enda som krävs är tålamod, då det tar ett tag att tillaga den. Men det är väl värt väntan. Utmaningen med att tillaga oxbringa är att det är ett rätt trådigt och fibrigt kött, så det är inte den lättaste biten.

Skriv ut
Portioner 4
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 10 timmar
Starta grillen 30 minuter

Ingredienser

  • 2 kg oxbringa, styckad på amerikanskt vis (dvs utan ben)
  • 2 tsk salt
  • 3 tsk grovmalen svartpeppar

Gör så här

  • Börja med att putsa bort överflödigt fett. Lämna endast ett tunt (3-5 mm) lager kvar, inte mer. Vi kommer att använda en s.k. dalmatiner-rub. Den består helt sonika av salt (vitt) och peppar (svart), därav namnet. Applicera först salt, sen peppar på bägge sidor. Jag passar också på att sätta i två tandpetare för att lätt kunna se åt vilket håll muskelfibrerna går även när den är tillagad.
    Beef brisket, top side
  • Beef brisket, bottom side
  • Brisket with rub applied
  • Sätt sen igång grillen, förbered den på indirekt värme, ca 105-110° C. Lägg i ett par bitar rökträ, och rök köttet i ca 8-10 timmar, eller tills innertemperaturen är 90-95° C. Om man grillar på en gasolgrill eller klotgrill är en vattenpanna ett måste för att hålla luften fuktig. Här kommer man garanterat att uppleva platån, dvs när kött-temperaturen står stilla. I det här fallet stod min på 70°C i drygt tre timmar innan den fortsatte uppåt.
  • Ta av från grillen, låt vila i 1 timme under aluminiumfolie och en handduk.
    Brisket, just done.

2 reaktioner på ”Rökt oxbringa”

  1. Lennart Grönfelt

    Härliga sidor sitter i Uppsala på campingen o läser detta, riktigt trevligt. Har varit på tur med husbilen och är på väg hem. Imorgon åker jag in till Uppsala och hämtar ut min oxbringa på fem kg, sen blir det spännande igen. Tänkte höra av mig till en kompis och så får vi spendera lite tid framför röken. Tack för tipsen med såserna, spännande och kul. Vore kul med kontakten och våra upplevelser i mat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating