Osso buco är en klassisk italiensk rätt på kalvlägg. Här ger vi den ytterligare smakdimension genom att röka kalvläggen först. Underbart!

Skriv ut
Portioner 4 pers
Tillagningstid 5 timmar
Starta grillen 30 minuter

Ingredienser

  • 1.5 kg kalvlägg
  • 1 gul lök
  • 400 g krossad tomat
  • 200 g morötter
  • 200 g selleri
  • 3 dl vitt vin (torrt)
  • 2 lagerblad
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt

Gremolata

  • 2 knippen persilja
  • 2 vitlöksklyfta
  • 2 citroner (zest)
  • 3 msk olivolja (valfritt)

Gör så här

  • Tänd grillen och förbered den för indirekt värme, den bör hålla 120-130° C. När grillen är redo lägger man på ett par bitar rökträ på glöden. Jag använder 2 bitar hickoryträ. Lägg kalvläggsskivorna på den indirekta sidan och stäng locket. Låt dem ligga på grillen i 2 timmar.
    Kalvlägg till Osso Buco
  • Rökt kalvlägg till Osso Buco
  • Finhacka under tiden lök, morötter och selleri. Skär av stjälkarna från persiljan och hacka dem. Behåll bladen till senare.
    Osso Buco-ingredienser
  • Hetta upp en gjutjärnsgryta med ett par msk olja. Lägg ner lök, selleri, persiljestjälkar, krossade vitlöksklyftor och morötter och stek på medelvärme i 10-15 minuter. Rör om då och då. Grönsakerna ska få en fin gyllenbrun färg. Stressa inte det här momentet, här utvecklas mycket smak.
  • Häll nu i vin, tomatkross, buljong, lagerblad, salt och vatten. Lägg ner kalvläggen och låt det sjuda under lock i 2 timmar. Kolla nu hur mört köttet är. Det ska nästan falla loss från benen. Om det inte är tillräckligt mört får det koka under lock ytterligare en stund. Ta sen av locket och låt grytan puttra ytterligare 30 minuter för att reducera den något.

Gremolata

  • Finhacka persilja, vitlök och blanda med citronzest. Man kan ha i lite olja också, det är valfritt. Jag tycker den håller lite bättre, plus att smakerna blandar sig väl. Strö gremolatan över grytan och servera med en skiva gott bröd. Den här rätten brukar serveras med saffransrisotto, men jag tycker brödet passar bra dels för att suga upp den goda såsen, och dels för att gröpa ur och bre märgen på brödskivan.

YouTube-video