Rökt kolasås ger en helt ny smakdimension åt en klassisk efterrätt. Prova, man fastnar direkt. Den här har en man som heter Ulf Nietosvuori kommit på, äras den som äras bör. Jag vet inte exakt hur han gjorde, det här är min tolkning, men bra blir den.

Skriv ut
Portioner 8 pers
Tillagningstid 1 timme
Starta grillen 30 minuter

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mörk brödsirap
  • 2 dl socker
  • 2 tsk flingsalt (valfritt)

Gör så här

Rök såsen

  • Använd en engångsform i aluminium eller liknande skål. Jag vek ihop en av aluminiumfolie. Häll grädden i den. Sätt skålen på grillgallret i en grill som håller ca 110-120° C. Lägg i några träbitar på glödbädden för röksmak. Stäng locket och rök grädden i 30 minuter. Använd handskar och ta försiktigt bort grädden från grillen och in i huset. Jag hällde över den i en stor tekopp för att lättare kunna bära in den.
    Vispgrädde som röks

Koka såsen

  • En kolasås kokar man i en kastrull på spisen. Blanda de tre ingredienserna i kastrullen och koka utan lock i 20-30 minuter. Var försiktig så det inte kokar över, det gör det lätt. Man får passa den. Rör då och då. Såsen blir tjockare ju längre den kokar. När den är klar får den svalna i 5-10 minuter.
    Kolasås som kokar
  • Bonus-förslag
    Tillsätt havssalt för att förbättra smaken. Det kommer att lyfta såsen en nivå.

Serveringstips

  • Rosta lite hasselnötter och valnötter i en torr stekpanna. Hacka dem grovt och strö över vaniljglass i en skål. Ringla rikligt med kolasås över allt.
    Rostade hasselnötter och valnötter