Varför inte tillaga julskinkan på grillen i år? Det är lika enkelt, men ger lite extra smak. Räkna med drygt 1.5 timme per kilo. Vill man hellre prova ett recept utan griljering men med en mörk sirapsglaze hittar du det här.

Ingredienser

2 kg julskinka
2 msk grillkrydda
2 msk farinsocker
4-5 bitar äppleträ

 

Griljering

1 ägg
3 msk dijon-senap
3 msk ströbröd

Gör så här

Allra först ska man ta reda på om skinkan är rimmad eller inte. Det är viktigt. Om man köper en rå/obehandlad skinka direkt från slaktaren behöver man rimma den först. Använd en våt saltlag på 6 – 8%. Varför är detta viktigt? Jo, om skinkan inte är rimmad smakar den väldigt lite. Den behöver salt för att maximera smaken. Är den redan rimmad och man sen rimmar den ytterligare en gång blir den alldeles för salt.

Skär bort svålen från skinkan. Gnid in skinkan med ett tunt lager senap eller olja, och krydda hela skinkan med grillkrydda och farinsocker. Förbered grillen för indirekt värme, kör den på 110° C. När grillen är varm, lägger man i träbitarna på kolen, och lägger skinkan på gallret med en termometer instucken i mitten. Rök den tills innertemperaturen är 65-66° C. Det tar ca 3.5 timmar.

Smoked ham, ready for grilling

Rökt skinka, efter att ha vilat en dryg timme.

När den är klar virar man in den i aluminium-folie och en badhandduk, och låter den vila på köksbänken en dryg timme.

Smoked ham, ready for grilling

Rökt skinka, penslad med senap/ägg/ströbröd.

Sätt ugnen på 225° C, och blanda ihop griljerings-röran. Pensla skinkan med ett bra lager, och grilla i ugnen i 15 minuter. Klart!

Vill man prova ett annat recept med en spännande rub och glögg-glaze har jag lagt upp en video här:

YouTube-videor

Vill man prova ett annat recept med en spännande rub och glögg-glaze har jag lagt upp en video här:

Eller den här, där vi injicerar glöggen i skinkan innan den åker på grillen: