Red Wine Sauce

Rödvinssås

Det här är en riktigt användbar sås. Den är toppen till alla former av stekar/köttbitar, och är lätt att göra. Den är väldigt smakrik, så gör en dubbel sats på en gång, för den kommer att gå åt.

Skriv ut
Portioner 4
Tillagningstid 40 minuter

Ingredienser

  • 3 schalottenlökar
  • 2 lagerblad
  • 3 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk oxfond (kalvfond går också bra)
  • 1 tsk timjan
  • 1 remsa bacon (valfritt, men väldigt gott)
  • 2 msk smör
  • 2 tsk farinsocker (vanligt socker går också bra)

Gör så här

  • Hacka schalottenlöken fint, och stek i smör i en kastrull. Det tar ca 10 minuter på mellanvärme.
  • Lägg ner de alla de andra ingredienserna, förutom sockret och smöret. Löken adderar lite sötma. Låt det sjuda (inte koka) tills vätskan har reducerats till hälften. För det här receptet tar det ca 20-30 minuter.
  • Häll sedan såsen genom en sil för att bli av med löken, timjan och ev. bacon.
  • Häll tillbaks såsen i kastrullen, och lägg i smöret och sockret. Rör tills sockret och smöret har lösts upp, och provsmaka. Om det behövs, ha i en gnutta mer socker. Här får smaklökarna bestämma. 
  • Om såsen är för tunn kan man vispa ner lite majsstärkelse för att göra den tjockare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating