Det här är en riktigt användbar sås. Den är toppen till alla former av stekar/köttbitar, och är lätt att göra. Den är väldigt smakrik, så gör en dubbel sats på en gång, för den kommer att gå åt.

Portioner: 4

Ingredienser

3-4 schalottenlökar
2 lagerblad
3 dl rödvin (hoppa över de billigaste vinerna, det lönar sig)
3 dl varmt vatten
2 msk oxfond
1 tsk timjan
1 remsa bacon (helt valfritt, men väldigt gott)
2 msk smör
2 tsk farinsocker

Gör så här

Hacka schalottenlöken fint, och stek i smör. Lägg ner de alla de andra ingredienserna, förutom sockret och smöret. Löken adderar lite sötma. Låt det sjuda (inte koka) tills vätskan har reducerats till hälften. För det här receptet tar det ca 20-30 minuter. Häll sedan såsen genom en sil för att bli av med löken, timjan och ev. bacon. Häll tillbaks såsen i kastrullen, och lägg i smöret och sockret. Rör tills sockret och smöret har lösts upp, och provsmaka. Om det behövs, ha i en gnutta mer socker. Här får smaklökarna bestämma. Om såsen är för tunn kan man vispa ner lite majsstärkelse för att göra den tjockare.