Wine braised ox cheeks

Rödvinsbräserade oxkinder

Det här är ett riktigt härligt recept. Ett långkok där oxkindens kraftiga smak kommer helt till sin rätt. Oxkinder är rätt fibriga, då de fått arbeta mycket under kons livstid, och kräver lång tillagning för att bli möra och falla isär. Här bräserar vi dem i ett antal timmar, och gör en god sås på spadet.

Skriv ut
Portioner 4

Ingredienser

  • 2 oxkinder, ca 400 g st
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 fänkål (liten)
  • 1 tsk timjan
  • 15 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 flaska fylligt rödvin

Mos

  • 6 potatisar
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 2 tsk salt
  • vitpeppar (smaka av med)
  • svartpeppar (smaka av med)
  • 1 tsk socker

Sås

  • skyn från grytan
  • 2 msk Hoisin-sås
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 2 msk Maizena (mörk redning)

Gör så här

  • Börja med att putsa bort fett, hinnor och membran från oxkinderna.
    Trimmed ox cheeks
  • Skala morötter och lök, och hacka i grova bitar tillsammans med fänkålen. Bryn oxkinderna i smör i en rejäl gryta, och lägg sen ner rotfrukterna, kryddor och rödvin, och låt det sjuda svagt i 3-4 timmar med locket på.
    Ox cheeks and veggies

Mos

  • Skala potatisarna och koka dem tills mjuka.
  • Mosa dem och tillsätt grädde, salt och peppar. Rör om och salta mer om det behövs.
  • Se till att moset är mjukt och krämigt, om inte, tillsätt mer grädde. Om man vill kan man tillsätta lite riven muskotnöt, det passar bra till potatismos.

Sås

  • Sila av skyn från grytan ner i en sås-kastrull. Vispa ner Hoisin-sås, salt och socker. Låt det sjuda upp.
  • Tillsätt Maizena, låt det koka upp igen, vispa under tiden. Smaka av med ev. mer salt och peppar. Ta av från spisen.
  • Servera allt på en varm tallrik med grönsaker och svart vinbärsgelé. Skeda över lite sås över köttet. Njut!

2 reaktioner på ”Rödvinsbräserade oxkinder”

  1. 5 stars
    Tjena…
    Jag har just skrivit ut ditt recept på Rödvins-bräserad oxkind… skall bli fantastiskt rolig att prova, skall dock spetsa moset med mandelpotatis istället för vanlig potatis…
    Tack för en härlig sida… (Grillboken har jag sedan länge) 🙂
    mvh Håkan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating