Risotto är en fantastisk rätt. Den kan serveras på många olika sätt. Använd det här receptet som en bas, och blanda i svamp, sparris, räkor eller vad du känner för!

Portioner: 4

Ingredienser

2-3 schalottenlökar
2 dl arborio-ris
1 fiskbuljongtärning (blanda i 1- 1.5 liter hett vatten)
1 dl vitt vin
1 dl riven parmesanost
salt
vitpeppar

Gör så här

Hacka löken fint och stek i lika delar smör och olivolja. Jag brukar använda 1 msk av varje. Lägg i riset efter 2 minuter och stek det också. Häll sedan i vinet och låt det koka in. Häll på 2 dl buljong, och rör regelbundet. Se till att hålla temperaturen mellan sjudning och kokning. Häll på 1 dl buljong i taget med några minuters mellanrum, när du känner att risotton börjar fastna i botten. Det tar ca 20 minuter innan risotton är klar. Prova genom att smaka på riset, när det är Al dente är det klart. Tillsätt den rivna osten, salt och vitpeppar, och rör runt. Se till att risotton är krämig (som på bilden), den ska inte vara för fast i konsistensen. Tillsätt mer salt och vitpeppar tills du är nöjd.

Kommentarer

Tricket med att lyckas med risotto är att röra regelbundet och hålla värmen på en lagom nivå. Annars avdunstar buljongen för snabbt, och riset fastnar i botten. Se till att ge risotton all din kärlek, med andra ord! Gällande fiskbuljongen; det kan spontant låta lite konstigt, men jag har provat flera olika buljongtärningar, och tycker att fiskbuljongen funkar bäst.