BBQ Ribs

Revbens-guiden

Revben är kul att grilla, och blir väldigt gott. Perfekt mat att dela på när man har kompisar över. Det finns några moment man inte bör missa för att få bra resultat, så jag har samlat dem här i en ”revbens-manual”.

Om man hellre vill kolla på en video finns den här:

 

  1. Skölj revbensspjällen i kallt vatten. Anledningen till det är att man vill får bort eventuella smulor som kommer från sågningen av revbenen. Torka torrt med hushållspapper. Använd ett som inte luddar.
    Revbensspjäll, avsköljda och torkade.
    Revbensspjäll, avsköljda och torkade.
  2. På undersidan finns en tunn silvrig hinna. Den vill man ta bort, då den förhindrar kryddor att tränga in i köttet underifrån, samt är seg att tugga på.
    Stick in kniven i ändan på ett av revbenen för att ta bort silverhinnan.
    Stick in kniven i ändan på ett av revbenen för att ta bort silverhinnan.
    Använd hushållspapper för att få bättre grepp när hinnan dras bort.
    Använd hushållspapper för att få bättre grepp när hinnan dras bort.
    Baksidan, med silverhinnan helt avlägsnad.
    Baksidan, med silverhinnan helt avlägsnad.
  3. Använd en torr saltlag. Lägg revbenen i en plastpåse, eller i plastfolie, och förvara i kylen. Saltlagen ska vara på i minst 2 timmar.
    Torr saltlag applicerad, och plastfolie runt.
    Torr saltlag applicerad, och plastfolie runt.
  4. Ta ut revbensspjällen från kylen, och fördela en rub jämnt över hela ytan, både under och över. Lägg dem i en ny plastpåse (eller plastfolie) och låt dem ligga ytterligare en timme.
    Ribs, dry brined, with rub applied
    Här är kryddblandningen applicerad.
  5. Precis innan man lägger revbenen på grillen fördelar man 2 msk farinsocker jämnt på ovansidan av varje revbensspjäll. Ovansidan är köttsidan, enligt bilden ovan.
  6. Grilla dem på indirekt värme, ca 110° C, eller i ugn, med köttsidan upp. Det är viktigt att hålla en låg och jämn temperatur. Revbenen behöver tid, de blir inte bättre av att man kör varmt och snabbt.
    Revbensspjäll efter 1.5 timmar.
    Revbensspjäll efter 1.5 timmar.
  7. Revbensspjällen är klara när de passerar böj-testet. Se exempel nedan.
  8. Ta in dem och pensla med din favorit-bbq-sås, vira in dem i dubbla lager aluminiumfolie och en handduk. Låt dem vila i 30 minuter. Se till att folien sluter tätt.
    Revbensspjäll med bbq-sås
    Revbensspjäll penslade med bbq-sås. Redo att viras in för vila.
  9. Packa upp revbensspjällen och servera dem med coleslaw!

Böj-testet

Ta tag i dem i ena änden med grilltången och lyft upp. Om de böjer sig och börjar spricka i köttet mellan revbenen är de klara. Om de bara spricker precis på ytan får man ge dem ytterligare lite tid. Se videon nedan som demonstrerar böjtestet på ett bra sätt.

3 reaktioner på ”Revbens-guiden”

  1. I det här exemplet läggs såsen på efter grillningen. Vad är fördelen med det?
    Att låta såsen vara på sista halvtimmen, och kanske pensla en gång till efter grillningen?

    1. Hej!

      Det finns olika sätt att tillaga och använda sås, och ofta kopplat till sockerhalten och även konsistensen. Har man en söt sås är det både gott och bra att pensla på den de sista 30-60 minuterna för att den ska karamelliseras. Man kan även pensla på en (typiskt) tunnare sås efter grillning, när man slår in köttbiten i folie/slaktarpapper för att tillföra fukt. Det finns inget absolut rätt eller fel, man gör som man själv tycker, samt vilken smakprofil/effekt man vill uppnå.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *