Här är en krämig och smakrik potatisgratäng som passar till mycket.

Skriv ut
Portioner 4
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis
  • 2 gula lökar (2 små eller 1 stor)
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g grovriven parmesanost

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° C.
  • Skala potatisen och skiva tunt med mandolin eller kniv.
  • Skala löken och dela på mitten. Skiva nu lökhalvorna tunt.
  • Lägg potatisskivorna i en skål och strö över salt, peppar och krossad vitlök. Rör försiktigt så att allt blandas.
  • Lägg ett lager potatisskivor i en ugnsform, och varva sen med lök och grädde. Fortsätt lägga lager på lager tills all potatis, lök och grädde gått åt.
  • Strö ett jämnt lager riven parmesan ovanpå och sätt in i ugnen. Låt gratängen stå i ca 30 minuter. Tillagningstiden beror på hur tjock man gör den. Känn efter med en potatissticka, ytan ska vara fint gyllenbrun och lite krispig, och mitten ska vara mjuk.