Pork belly burnt ends smakar salt, fett och sött. En farlig kombination, det är svårt att sluta äta. Här görs de gudomligt goda genom att bräsera och glasera med bourbon och mörk brödsirap. Magiskt!

Portioner: 4

Ingredienser

1.5 kg sidfläsk (med svål och ev. revben)
3-4 msk pork rub (eller valfri rub till fläsk)
1 tsk salt
Sås
3 msk lönnsirap
3 msk bourbon

Burnt ends – bakgrund

Burnt ends är egentligen ’the point’, dvs den feta delen av en brisket. Man varmröker den lite längre, tärnar den och penslar med en söt och god bbq-sås. ’Ends’ är köttkuberna, och ’burnt’ hänvisar till att de får gå ytterligare en timme på grillen. Det kallas inte för inte ’meat candy’. Här gör vi ungefär samma sak, men med sidfläsk istället.

Gör så här

Börja med att skölja sidfläsket i kallt vatten, och klappa torrt med hushållspapper. Skär bort skinnet/svålen med en vass kniv. Vänd köttet upp och ned och se om där sitter några revben som man får skära bort också. Tärna nu fläsket i 3-4 cm kuber. De kommer att krympa under tillagning. Strö sen saltet och grillkryddan jämnt på alla fläskkuber. Låt dem ligga i 2 timmar i kylen.

Sidfläsk med svålen/skinnet uppåt

Sidfläsk med svålen/skinnet uppåt

Sidfläsk med svålen borttagen

Sidfläsk med svålen borttagen

Sidfläsk med undersidan uppåt

Sidfläsk med undersidan uppåt

Sidfläsk med revben borttagna

Sidfläsk med revben borttagna

Sidfläsk i tärningar med rub

Sidfläsk i tärningar med rub

Steg 1 – varmrök

När man varmröker sidfläsket är en s.k. grillmatta bra att ha. De finns att köpa på större matbutiker samt på diverse sajter på nätet, och kostar ca 100-130 kr. De gör att fläsket inte riskerar att ramla igenom gallret. De är lätta att klippa till rätt storlek med en vanlig hushållssax, och man diskar dem enkelt i diskmaskinen.

Grillmatta

Grillmatta

Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ’N Sear. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket. Lägg i några träbitar för rökning på de glödande kolen/briketterna. Jag föredrar körsbärsträ till fläsk.

Stäng locket och låt fläsket ligga i ca 3 timmar. Tiden kan variera på olika grillar och olika temperaturer, men man väntar tills man fått bra bark, dvs yta, på dem. Just dessa gick 3.5h, dvs lite längre, man får som sagt titta på dem.

Steg 2 – bräsera

När det är klart ska de bräseras för att bli mjuka och saftiga. Här passar vi på att tillföra mer smak genom att ha i lite lönnsirap och bourbon. Använd en engångsform i aluminium. Lägg ner fläskbitarna i den och fördela bourbon och lönnsirap jämnt över fläsket. Täck formen med aluminiumfolie och sätt tillbaks på grillen. Nu ska de stå 1-1.5 timmar. Man får kolla dem efter 1 timme för att se om de är möra. Kläm försiktigt på dem med grilltången och se. Är de inte tillräckligt mjuka lägger man tillbaks dem i grillen ett tag till. Just dessa gick 1.5h, sen var de mjuka och fina.

Steg 3 – griljera

När de är färdiga tar man av grill-locket, drar man av aluminiumfolien och eldar på för att få upp tempen i grillen. Låt fläskkuberna gå 10-15 minuter på grillen för att få lite krispigare yta. Rör om lite då och då med en träslev. Var försiktig så de inte bränner, ta hellre av dem tidigare än senare i så fall. Sen låter man dem svalna på en tallrik innan de äts med fingrarna. Godis!