Nöt-revbensspjäll är ett riktigt bra alternativ till revben från gris, som är det överlägset vanligaste. Nöt-revben har lite mer textur, och så klart, en annan smak. Man tillagar dem lite annorlunda från fläsk-revben, läs vidare för att se hur.
När man tillagar fläsk-revben tar man bort den silvriga hinnan på bensidan. Det behövs inte på nöt-revben. En annan skillnad är att när man tillagar fläsk-revben vet man att det är färdiga genom att göra böj-testet. För nöt-revben får man kolla temperaturen istället. De ska tillagas långt över sin färdig-temperatur. Typiskt tar man dem upp till 95° C innertemperatur.

Portioner: 4

Ingredienser

2.5 kg nöt-revbensspjäll
bbq-rub
bbq-sås

Gör så här

Jag köpte en hel bit nöt-revben på 2.5 kg. Skölj köttbiten med kallt vatten, för att få bort benrester från sågningen. Torka av med hushållspapper. Putsa bort fettkappan på ovansidan. Torrsalta revbenen över natten. Gnid in med din favorit-rub ett par timmar innan grillning, och förvara i kylen.

Nöt-revben

Nöt-revben

Nöt-revben, putsade

Nöt-revben, putsade

Nötrevben, penslade

Nöt-revben, penslade

Starta grillen, konfigurera de för indirekt grillning. Den ska köras på ca 110° C. Lägg revbenen på gallret och se till att ha en temperaturgivare både i köttet och i grillen. Stäng locket och låt grillen stå i ca 2 timmar. Öppna sen locket och pensla på rikligt med grillsås. Stäng locket igen och låt grillen stå tills innertemperaturen i köttet är 95° C. Den här biten tog ca 7 timmar.

När köttet är klart tar man bort det från gallret, virar in det i aluminiumfolie och en handduk, och låter det vila i 30-60 minuter.