Veal Shoulder

Märgpipa av kalv

Märgpipa är alltså från frambenet på en kalv, och det är ett magert kött med mycket bindväv som behöver lite tid för att komma till sin rätt. Här tillagas den med något av en turkisk kryddning med kanel, kardemumma, kaffe och ingefära. Helt klart annorlunda än vanligt, men det passar bra ihop med kalvköttet.

Skriv ut
Portioner 4
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 7 timmar
Starta grillen 30 minuter

Ingredienser

  • 1.5 kg märgpipa av kalv
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kaffe
  • 1.5 tsk salt
  • 2 tsk senap

Gör så här

  • Börja med att skölja av köttet i kallt vatten och torka den med lite hushållspapper. Putsa bort eventuella hinnor och senor.
    Raw Picnic Shoulder
  • Blanda alla torra kryddor till en rub. Pensla köttet med ett tunt lager senap runt om, och pudra sen på ruben jämt runtom.
    Rubbed Picnic Shoulder
  • Lägg köttet i en plastpåse och kläm ur all luft. Förvara i kylen över natten.
  • Tänd upp grillen och förbered den för indirekt grillning på ca 110°C. När den nått rätt temperatur läggs köttet på. Låt det ligga tills innertemperaturen nått mellan 90°C och 95°C. Man vet att det är färdigt när temperatursonden kan vickas fram och tillbaks utan nämnvärt motstånd.
  • Ta av köttet och vira in det tätt i aluminiumfolie. Vira sen in det i en handdduk och låt det vila i en timme. Öppna sen paketet och njut, antingen genom att servera med potatismos eller i en wrap.

6 reaktioner på ”Märgpipa av kalv”

    1. Hej Fredrik!

      Ja, det stämmer. Märgpipa, precis som bog, högrev eller fläskkarré behöver komma upp i temp långsamt och till hög sluttemperatur för att få den riktigt mör så den nästan faller isär.

      Mvh Henrik

      1. Kämpar på här. Legat på grillen i snart fem och en halv timme och innertemperaturen klättrade precis över 60 gr. Känns som att 110 gr är för lågt…

        1. Hej! Ja, det låter onekligen som väldigt lång tid att bara komma upp i 60 grader. Vad är det för grill du har, och hur mäter du grilltemperaturen? Har du en separat termometer i gallret, eller använder du den i locket? Den märgpipa du varmröker, hur stor är den?

          1. Har en weber klotgrill, lade en temp-sond bredvid köttet med sladd ut till själva dosan. Pipan var på ca 1,5 kg, ca 7 cm hög runt om. Ökade på med mer bricketter och öppnade fullt både uppe och nere. När den kom upp i 80 grader vid kl 20 la jag den i folie och handduk för att vila.
            Blev bra till lsut, även om det tog lång tid. Lite torrt kött, men bra smak. Anv inte kaffe i rubben enl ditt recept (frun gillar inte kaffe, hur man nu inte kan göra det) men lade till paprikapulver istället.
            Ska testa fler gånger.

            Bra sida med bra tips 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating