Läser man recept för lammracks innehåller nästan alla rosmarin och timjan. Här kryddar vi lite annorlunda, och det passar lammköttet riktigt bra.

Portioner: 2

Ingredienser

400-500 gram lammracks
Marinad
1 msk basilika (torkad)
1 tsk spiskummin
1 tsk svartpeppar (grovmalen)
saft från en lime
1 msk olivolja
0.5 tsk salt
1 liten vitlöksklyfta (pressad)

Gör så här

Blanda alla ingredienser till marinaden i en liten skål. Rör om och låt den stå 1 timme i rumstemperatur  och dra. Detta för att få ut alla smaker i marinaden. Anledningen till att jag bara använder en liten vitlöksklyfta (alternativt en halv stor) är för att vitlöken inte ska ta över från de andra smakerna. Putsa under tiden bort eventuella hinnor och fett från lammköttet.

Råa lammracks

Råa lammracks

Putsade lammracks

Putsade lammracks

Pensla sen på hela marinaden på både ovan- och undersida. Låt den ligga och vila i kylen i minst en timme.

Lammracks med marinad applicerad

Lammracks med marinad applicerad

Grill/ugn

Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ’N Sear. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket. Låt det ligga tills temperaturen är drygt 50 grader. Det tar ca 45 minuter. Ta sen av locket och elda på värmen ordentligt, öppna alla spjäll. Lägg sen tillbaks köttet och locket, fortfarande med indirekt värme, och låt köttet gå klart på max-temp. När innertemperaturen är 56-58° C är de klart.

Ta in köttet och skiva upp det. Servera gärna med ett krämigt potatismos och grönsaker. Lime-smaken tillsammans med svartpeppar och örter ger köttet en extra dimension.