Vi grillar lammracks med smak av honung och med en basilika-dip. Sött möter surt i en välsmakande kombo.

Skriv ut
Portioner 4 pers
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Starta grillen 30 minuter

Ingredienser

  • 500-600 g lammracks (2 st)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk flytande honung

Basilika-dip

  • 1 basilika-kruka
  • 6 msk olivolja
  • 1 citron (saften från den)
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

  • Blanda ingredienserna till dip-såsen i en smal/hög skål och mixa slät med en stavmixer. Låt den stå i rumstemperatur så länge.
    Basilika-dip
  • Börja med att putsa bort eventuellt fett och hinnor från köttet.
    Råa lammracks
  • Torrsalta köttet med ett jämnt lager salt och låt köttet ligga i kylen under tiden man tänder grillen.
  • Tänd grillen, den här gången använder vi varken lock eller rökträ, utan grillar lammracksen som vanligt. Se dock till att ha glöd på bara ena sidan av grillen så att man kan justera temperatur genom att flytta köttet i sida om det blir för varmt.
  • Lägg på lammracksen på grillen. Vänd dem var femte minut så de blir jämnt tillagade. Jag lägger dem inte över direkt värme, utan de får ligga lite bredvid för att behålla maximal saftighet.
  • När de börjar närma sig färdigtemperatur (56-58° C), dvs när köttet ligger på 50-51° C, penslar man på ett jämnt lager honung och karamelliserar direkt över glöden.
  • Skär lammracksen mellan varje revben och servera med dipsåsen i små skålar.