Körsbärschutney passar väldigt bra till kött. Det är ett både roligt och lite ovanligt tillbehör, och det tar inte så lång tid att tillaga.

Skriv ut
Portioner 4 pers
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 30 minuter

Ingredienser

  • 700 g urkärnade körsbär
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 dl socker
  • 1 tsk anchochili-pulver
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  • Om körsbären har kärnorna kvar får man börja med att kärna ur dem. Det kan man göra enkelt med en vass kniv och en hårnål. Börja med att skära ett kryss i toppen (den spetsida änden) av körsbäret, och tryck sen in de två ”benen” på hårnålen där stjälken fäster in och tryck ut/igenom kärnan.
  • Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt det sjuda, inte koka, utan lock i 30 minuter. Låt svalna och förvara i glasburkar i kylen.
    Körsbärschutney sjuder
  • Om chutneyn efter att ha kokat ihop fortfarande är lite vattnig kan man hälla av lite vätska. Det beror på körsbären, en del släpper mycket vätska, och andra inte så mycket. Samma sak gäller om chutneyn är lite tjock, tillsätt bara en skvätt vatten.