Att bryna en köttbit ses som rätt självklart av många, och  något man gärna ger sig i kast med. Dock (ofta) utan att ha förstått hur det funkar egentligen. Själv har jag länge föredragit ugnen, då jag anser att det är mycket lättare att lyckas med, tills man bemästrat stekningen.

Min uppfattning är att bryna en bit kött faktiskt kräver lite träning och färdighet, och helt sonika tar lite tid att lära sig.

Å andra sidan är det inte raketforskning heller som man säger. Låt oss gå igenom detaljerna.

Men först: varför vill man ha stekyta? Det ser onekligen aptitretande ut, men viktigare är smaken man får från stekytan, oavsett om det är rött kött, fågel eller fisk. Tack vare Maillard-reaktionen blir ytan karamelliserad och lätt bränd, vilket smakar gott.

Det första många fått lära sig är att ta ut köttet från kylen en stund innan, för att det ska nå rumstemperatur. Varför då? Jo, man vill inte att temperaturskillnaden mellan kött och stekpanna ska vara för stor. Det är lite som att hoppa i en isvak, hela kroppen knyter sig för att ”hantera” temperaturchocken. Samma sak med kött, det kommer att dra ihop sig väldigt snabbt om man lägger ner det kallt i stekpannan, vilket tvingar ut vätskan lite för snabbt. Ju mer vätska som är kvar i köttet, desto saftigare på tallriken.

Torr yta!

Det andra är att torka av köttet med hushållspapper (som inte luddar…). Poängen är att all form av vätska på ytan förstör möjligheten att få en fin stekyta, via den tidigare nämnda Maillard-reaktionen. Alltså: är ytan fuktig eller blöt, ‘klappa’ den torr.

Bägge tipsen är bra vid vanlig stekning. Dock finns det ytterligare ett knep att ta till som verkligen lyfter köttet både smak- och utseendemässigt på tallriken; låt köttbiten ligga helt bar i kylen 1-2 dagar innan.

Men, blir den inte dålig då?

Nej, det blir den inte. Eller jo, lite, om man ska bli teknisk. Vad som händer är att kontakten med syret i luften gör att köttet möras. Det här gör att ytan blir mörk och lite torrare. Det ger en helt överlägsen (torr) stekyta, prova själv och se!

Hur bryner man?

Tricket är att vända ofta. Det betyder max 30 sekunder på varje sida. Anledningen till detta är att man vill behålla så mycket köttsaft som möjligt, så det inte blir torrt. För att förstå det kommer här en kort genomgång av vad som händer. Det finns en fix mängd vätska (ca 70%) i köttet. När man applicerar värme på en sida förflyttar sig vätskan uppåt. Om man låter den ligga för länge på en sida ”jagar” man ut vätskan. Genom att vända ofta försvinner köttsaften inte ut och dunstar bort i stekpannan lika lätt. Alltså; vänd ofta.

Skapa grillränder?

Grillränder är grovt överskattat. Anledningen är att man förseglar inte köttvätskan lika bra då man låter köttbiten ligga på samma sida för länge i stekpannan. Bästa sättet (enligt Heston Blumenthal) är att vända var 15-20 sekund. Även Jamie Oliver och Gordon Ramsay är inne på samma linje. Se föregående stycke för detaljer. Genom att vända ofta ”hinner” vätskan inte tränga ut på ytan och avdunsta. Vänder man ofta får man ett saftigare slutresultat.

Lilla brynskolan

Searing: cold steak

1. Startläge. Köttsaften (blå) är jämt fördelad.

Searing: grill marks

2. För länge på en sida gör att köttsaften tränger ut och dunstar bort. Undvik detta.

Searing: getting ready to flip

3. Stek endast 15-20 sekunder på en sida, så köttsaften inte försvinner.

Searing: right after flip

4. Vänd efter 15-20 sekunder, stek 15-20 sekunder, repetera.

Searing: resting steak

5. Låt köttet vila, så köttsaften åter fördelas jämnt.

Reverse Sear

Det här är en teknik jag verkligen gillar, och anledningen är att slutresultatet blir så mycket bättre. Så, vad är omvänd bryning? Det betyder helt enkelt att man bryner sist, inte först. Typiskt när man gör en stek i ugnen brukar man steka den först, för att ge den en fin yta, och sen låter tillagar man färdigt i ugnen. Omvänd bryning betyder att man ger den en fin stekyta som det sista steget innan servering. För biffar (som t.ex. en skiva ryggbiff) är det ultimat då ytan på köttet hålls varm och torr, vilket ger den bästa ytan för bryning.

Anledningen till detta är att det finns en hake när man steker köttbitar i stekpannan eller på grillen. Vad händer när man tar bort köttet från värmekällan? Jo, temperaturen stiger ytterligare 5-10 grader. När man steker en köttbit och vill att den ska bli just medium rare, medium osv vill man ju pricka in temperaturen rätt, och inte ”skjuta över” med 5 grader. Ett bra tips är att istället lägga biffen i ugnen (eller på indirekt värme på grillen) på 120° C, med en termometer i köttet. Vänta tills den nått ca 45-50° C i innertemperatur, och ge den då en snabb bryning på bägge sidor i stekpannan. Man gör alltså tvärtom, tillagar på låg värme först, och bryner sist.

Vad är då den stora skillnaden?

Det finns tre saker som skiljer: dels höjer man temperaturen i köttet mycket långsammare (då man kör på lägre temperatur i ugn), vilket ger att den behåller mer vätska. Dessutom kommer den inte att ”skjuta över” så mycket när man tar biffen från stekpannan, eftersom man höjt temperaturen långsamt i ugn, och dessutom kan bryna under kortare tid. Till sist; för enskilda biffar (i motsats till en hel stek) får man dessutom den torra ytan som är överlägsen för bra resultat vid bryning.

Reverse Sear på grillen

När det kommer till grilling (eller rökning) är det än viktigare, då kött inte absorberar röken lika bra då det är varmt. Här vill man verkligen börja med kylskåpskallt kött, som absorberar röken bäst, och sen steka/bryna sist. Alltså: när man röker kött tar absorberar det mest rök under de första en till två timmarna. Kallt kött tar upp rök mycket bättre, så låt det vara väl kylt innan.

Låt köttet vila

Resting meat

Låt köttet vila

 Poängen med att låta köttet vila är att man vill behålla saftigheten. På samma sätt som det är viktigt att vända ofta vid stekning (se ovan) behöver köttet ligga till sig efter stekning. Det som händer då är att köttsaften får tid på sig att åter fördela sig jämnt i köttbiten, vilket gör att mycket mindre vätska sipprar ut när man sedan skär i den. Det stannar inuti biffen, vilket gör att du får en saftigare köttbit.

Se bilderna nedan, de illustrerar syftet med att låta köttet vila. Biffarna tillagades helt identiskt, till samma temperatur. Sen fick de vila i tur och ordning 0 minuter, 3 minuter, 6 minuter och 9 minuter. Varje biff placerades på en tallrik och delades på mitten. Som man kan se läcker mest köttsaft ut ur den biff som inte fick vila alls.

När har köttet vilat klart?

Ett enkelt sätt är att kolla temperaturen. Den bör komma ner under 70° C, men får inte sjunka lägre än 60° C.

Vilande kött, 0 minuter

Vilande kött, 0 minuter

Vilande kött, 3 minuter

Vilande kött, 3 minuter

Vilande kött, 6 minuter

Vilande kött, 6 minuter

Vilande kött, 9 minuter

Vilande kött, 9 minuter

En vanlig biff som t.ex. ryggbiff, entrecote eller filé behöver typiskt vila i 10 minuter (beräknat på ca 200 gram). Samma sak gäller för större bitar som en hel stek. Dock får man låta dem vila längre. En generell tumregel är 10 minuter per 200 gram. En fläskkarré på 1 kg får alltså vila i 50 minuter. Ett tips är att vira in den i aluminium-folie och en gammal badhandduk, och låta den stå.

Men blir inte köttet dåligt då det står och kallnar?

Nej, inte alls. För det första kallnar det inte. Enskilda biffar som t.ex. ryggbiff eller entrecote vilar max 15 minuter, och temperaturen hinner inte att sjunka mer än någon enstaka grad. Samma sak gäller för stekar, jag har låtit en fläskkarré på 2kg vila i 1.5 timme och temperaturen har sjunkit endast 5° C.

Låt gärna termometern sitta i då köttet vilar, så ser du själv.

Så vilar man kött

När det gäller stekar (inte enskilda biffar) virar man helt enkelt in dem i ett dubbelt lager (japp, ett enkelt lager räcker inte) aluminiumfolie. Vira in det så tätt som möjligt, ju mindre luft desto bättre. Se till att täta ordentligt, man vill inte att varken ånga eller köttsaft ska läcka ut. Vira sen in paketet i en gammal handduk. Använd en badhandduk då den är tjockare än en kökshandduk. Se bara till att ”ånga av” steken några minuter innan den viras in, så att eventuell kvarvarande värme försvinner, som gör att steken fortsätter öka i temperatur.

Det är det här som kallas ”faux cambro”. En cambro är en kylbox i plast. Namnet kommer från Campbell Brothers. En ”faux cambro” är alltså en ”falsk kylbox”. Se en video i ämnet här:

Vad är den stora skillnaden?

En korrekt stekt köttbit som fått vila ser inte bara bra ut, den smakar toppen, både stekytan och det saftiga inre.