Klotgrillen är nog den mest populära grilltypen, och inte utan anledning; den är väldigt mångsidig. Häll i en påse kol, tänd på och börja grilla nästan på en gång. Oavsett märke har de alla samma grundläggande funktioner: ett lock, en bottenventil och en toppventil.

Så vad kan man göra med en klotgrill förutom att grilla korv och hamburgare? Man kan lära sig hur den funkar i olika konstellationer så man kan grilla på olika temperaturer under olika lång tid.

Placering av kol

För att kunna köra på olika temperatur-lägen finns det olika sätt att placera kol eller briketter. Det finns primärt två anledningar varför:

  • Kunna grilla på kontrollerat låg temperatur
  • Kunna grilla i 4-10 timmar på en och samma laddning kol

Det finns lite olika sätt att placera kol eller briketter för att åstadkomma låg temperatur: Orm-methoden, eller ”50/50”, eller varianter på dem genom att använda tredjeparts-produkter som Vortex eller Slow ’N Sear.

Orm-methoden

Orm-methoden

Orm-metoden med tegelsten

Orm-metoden med tegelsten

50/50

”50/50”

Kommersiella produkter

Slow 'N Sear.

Slow ’N Sear.

Justera luftflöde för temperatur-kontroll

Alla klotgrillar har en botten- och en topp-ventil. Använd dessa till din fördel. Botten-ventilen justerar tillflödet av luft (syre), och topp-ventilen justerar utflödet av rök. För att kunna kontrollera temperaturen måste man använda båda.

Normalt används toppventilen för att göra stora eller grova temperatur-justeringar. Genom att använda toppventilen ändrar man draget, vilket är nyckeln till att styra temperaturen. Dock läcker alla klotgrillar luft som ett såll, så man får använda både botten- och toppventilen. Jag brukar typiskt ställa in bottenventilen på halvöppen, och ändrar sen inställning på toppventilen. Genom att använda Orm-metoden (som nämnts ovan) kan man med lätthet ändra temperaturen mellan 100° och 200° C, endast genom att ändra toppventilen.