Kalvracks är ett fräscht alternativ till ”vanligt” nötkött med sin möra konsistens och mjälla smak. Här varmröker vi dem i en offset smoker.

Portioner: 4

Ingredienser

1 kg kalvracks
1 msk Hank’s Signature Seasoning

Gör så här

Börja med att putsa bort eventuella hinnor och fett på köttbiten. Pudra sen ett jämnt lager rub överallt (utom benen). Klappa in kryddan och låt köttet ligga på en tallrik i kylen över natten. Den här kryddan behöver tid. Man behöver inte torrsalta då kryddan redan innehåller salt.

Kalvracks med rub
Kalvracks med rub

Vi varmröker köttet på en offset smoker, och bränslekällan är ekved. Det går lika bra att använda en vanlig klotgrill också. Förbered i så fall grillen på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 130° C. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ’N Sear. Lägg i några träbitar för rökning på de glödande kolen/briketterna.

Lägg i köttet i grillen/smokern och sätt i en termometer för att ha koll på kött-temperaturen. Det tar ca 1-1.5 timme att laga den här, och måltemperaturen är 58-60° C. Köttet ska inte brynas, utan endast varmrökas. När köttet är klart tar man av det från grillen och låter det vila 10 minuter innan tranchering.

Kalvracks med rub
Kalvracks med rub

Här är en video som visar hur: