Smoked cheese

Hur man kall-röker ost

Varför inte röka din egen ost? Det är kul, enkelt och ger osten en ny smakdimension. Att röka ost kräver låga temperaturer. Man kallröker alltså. Anledningen är att man vill undvika att smälta osten, men ändå låta osten absorbera röken. När jag röker ost brukar jag välja fruktträd som t.ex. pekan för dess mjuka nötiga smak. Det passar bra ihop med olika ostar. Man kan röka flera olika sorter som cheddar, camembert, osv. Det går bra att röka ost i en vanlig klotgrill, i en keramisk grill eller i en dedikerad rök.

Skriv ut
Tillagningstid 2 timmar
Starta grillen 30 minuter

Ingredienser

  • ost

Gör så här

  • Använd en liten metallbehållare. Det kan vara en konservburk efter krossade tomater, eller en liten aluminiumform. Om du använder en konservburk får man göra ett antal hål i botten för att släppa in luft. Fyll behållaren med kol eller 3-4 briketter.
    Smoked cheese charcoal
  • Tänk kolen/briketterna och få igång en bra glöd. Lägg på en näve trä-chips, eller 1-2 trä-chunks.
    2. Lit charcoal
  • Lägg ostarna på gallret, stäng locket och övervaka temperaturen noga.
    Smoked cheese on the grate
  • Man vill hålla temperaturen kring 30° C.
    Smoked cheese temperature
  • Rök osten i 2 timmar och låt den sen vila i 30 minuter. Vira in i plastfolie, eller ännu hellre vakuumförpacka den och förvara i kylen i 1-2 veckor. Osten behöver tid på sig för röksmaken att ‘sätta sig’, så vänta med att äta den innan 1 vecka har gått.

5 reaktioner på ”Hur man kall-röker ost”

  1. Hej
    Läste precis om hur du kallröker ost. Måste testa det snart. Men undrar varför du har lagt kom vid sidan av aluminium formen? Är det för att få mer smak eller för att snabbt kunna följa på med mer om det behövs?

  2. Skriver ju som en kratta 😊

    Så här ska det stå:
    Hej
    Läste precis om hur du kallröker ost. Måste testa det snart. Men undrar varför du har lagt kol vid sidan av aluminium formen? Är det för att få mer smak eller för att snabbt kunna fylla på med mer om det behövs?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating