Det här är ytterligare en sås-klassiker. Hollandaise-såsen är syrlig, fräsch och god, både till sparris och annat.

Hollandaise-sås tillhör samma familj såser som Bearnaise-såsen. De skiljer sig i smaksättning.

Portioner: 4

Ingredienser

150 gram smör
3 äggulor
1 msk saft från citron
salt, peppar

Gör så här

Smält smöret långsamt i en kastrull. Låt det svalna igen, kolla så det kommer ner till 40° C. Vispa under tiden ihop äggulorna och citronsaften i en bunke. Tillsätt smöret långsamt via en tunn stråle. Vispa regelbundet för att binda upp smöret i äggulorna. Det tar ca 5 minuter att vispa ihop, så låt det ta tid. Det är bättre att smöret binds ordentligt i äggen än att det skär sig. Smaka av med salt och peppar.

Vad gör man med alla äggvitor som blir över, undrar du kanske? Förslagsvis en Creme Toum som passar bra till grillat.