Det här är ytterligare en sås-klassiker. Hollandaise-såsen är syrlig, fräsch och god, både till sparris och annat.

Hollandaise-sås tillhör samma familj såser som Bearnaise-såsen. De skiljer sig i smaksättning.

Skriv ut
Portioner 4
Tillagningstid 10 minuter

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk saft från citron
  • salt
  • peppar

Gör så här

  • Smält smöret långsamt i en kastrull. Låt det svalna igen, kolla så det kommer ner till 40° C. Vispa under tiden ihop äggulorna och citronsaften i en bunke. Tillsätt smöret långsamt via en tunn stråle. Vispa regelbundet för att binda upp smöret i äggulorna. Det tar ca 5 minuter att vispa ihop, så låt det ta tid. Det är bättre att smöret binds ordentligt i äggen än att det skär sig. Smaka av med salt och peppar.
  • Vad gör man med alla äggvitor som blir över, undrar du kanske? Förslagsvis en Creme Toum som passar bra till grillat.