Ryggbiff köps ofta i skivor, men jag tycker den blir supergod och framförallt saftig när den tillagas hel.

Portioner: 8

Ingredienser

3 kilo ryggbiff, hel bit
Valfri grillkrydda

Gör så här

Man kan tycka att ingrediens-listan är kort (med all rätt), det är för att fokus ligger på hur man tillagar en hel ryggbiff mer än individuell smaksättning. Börja med att putsa köttet, hela fettkappan ska bort för att få maximalt med krydda, och därmed smak, på alla sidor. När köttet är putsat strör man över ett jämnt lager krydda på alla sidor. Låt den sen ligga 2-3 timmar i kylen på en tallrik. Den behöver inte täckas över om man inte vill.

Hel ryggbiff med rub

Hel ryggbiff med rub

Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ’N Sear. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan. Lägg i 3 ekträbitar för rökning på de glödande kolen/briketterna och stäng locket. Rök köttet i ca 1.5 timme. Det beror inte så mycket på vikten som på tjockleken. Köttet är klart när innertemperaturen är 56° C.

Hel ryggbiff på grillen

Hel ryggbiff på grillen

Ta nu av locket och sätt bra fart på glöden. Köttet ska nu brynas, både för utseende och för extra smak, men det går väldigt snabbt. Bryn endast 30-60 sekunder per sida.

Ta av köttet från grillen, vira in i aluminiumfolie och en tjock handduk och låt det vila i 30 minuter innan den serveras. Skiva nu upp och njut av en riktigt saftig biff!

Här är en Youtube-video som visar tillvägagångssättet: