Grönsaker passar perfekt på alla grillar. Fräscha, färgrika och hälsosamma. En del tar lite längre tid än andra, och vissa behöver kollas noga för att inte grilla sönder dem.

Överlag grillar jag dem på lagom värme, inte för hett. Man vill utveckla deras fulla smak och undvika att bränna ytan innan de är klara.

Broccoli, blomkål och majskolvar är toppen att grilla. Alla tre behöver lite tid, eftersom de är ”hårda”, så lägg på dem i god tid.

Använd röksmaken, Obi wan

Bara för att grönsaker inte är kött betyder inte det att de inte blir goda att röka. Prova det här:

  • Lägg några tomater på grillen och rök dem i 30 minuter och gör sen tomatsoppa på dem.
  • Skär en aubergine i två delar (på längden), rök den i 30 minuter, och ge den bra grillyta. Mixa den med lite koriander och olja och servera med honungsyoughurt.

De flesta grönsaker blir sötare när man grillar dem, vilket man ska dra nytta av. Tomater, paprika och frukter som nektarin, persika och ananas är som gjorda för grillen. De blir väldigt söta och saftiga. Äppleklyftor kan med fördel grillas direkt, sen hackas ned i en sallad.

Majs

Jag grillar majs på två sätt:

  1. Hela majskolven med blad och allt på direkt värme. Bladen låser in vätskan. De yttre bladen blir svarta och brinner delvis upp, men skala majsen och njut av saftig och välsmakande majs.
  2. Skala majsen och pensla kolvarna med smält smör var 5:e minut tills de är klara.

Frukt är toppen i sallader såväl som ett tillbehör. Lägg några hela nektariner och paprikor på grillen i 20-30 minuter, skär dem sen i lite slarviga bitar och servera.

Svampar får inte glömmas. De innehåller mycket vätska, varav det mesta dunstar när man tillagar dem, så se till att inte grilla dem för varmt.