Grillade iberico racks

Grillade iberico racks, här av Bellota-kvalitet, får sig en fin omgång på grillen. Vi kryddar dem med salt, spiskummin och dragon. Lika enkelt som gott!

Grillade iberico racks, här av Bellota-kvalitet, får sig en fin omgång på grillen. Vi kryddar dem med salt, spiskummin och dragon. Lika enkelt som gott!

Portioner: 2-3

Ingredienser

800-1000 g racks
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
2-3 tsk dragon
1-2 tsk rapsolja

Gör så här

Det här är en hel kotlettrad från Iberico-grisen. Den finns i tre kvalitetsgrader, Cebo, Recebo och Bellota, där den sistnämnda anses finast. Det är den vi kommer att tillaga här.
Den kräver väldigt lite förberedelser, det handlar mest om kryddning. I och med att det är så fint kött går det rätt snabbt att grilla eftersom det inte behöver möras på låg temperatur.

Råa iberico racks med köttsidan åt höger.

Råa iberico racks med köttsidan åt höger.

Iberico racks med bensidan uppåt.

Iberico racks med bensidan uppåt.

Börja med att skölja köttet med kallt vatten och klappa torrt med lite hushållspapper. Strö sen över salt och spiskummin jämnt. Ringla över ett tunt lager olja (ta en neutral olja som rapsolja t.ex.). Den är endast till för att ’fästa’ och bära smak av dragonkryddan. Låt den ligga i kylen ett par timmar, antingen på en tallrik eller i en plastpåse.

Iberico racks med kryddorna applicerade.

Iberico racks med kryddorna applicerade.

Eftersom den här kotlettraden är av så fin kvalitet tillagar vi dem på medelhög värme, ca 150° C.

Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 150° C. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ‘N Sear. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket. Lägg i några träbitar för rökning på de glödande kolen/briketterna.

Dags att få fart på grillen

Dags att få fart på grillen

Kotlettraden är klar när innertemperaturen är 60-62° C. Med en grill på 150° C tar det ca 1-1.5 timme. Ta sen av dem från grillen, vira in i aluminiumfolie och en handduk och låt dem vila i 10-20 minuter innan de serveras.

Skrivet av Henrik Oscarsson

Passionerad matälskare och en stor fan av traditionell barbecue.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *