Vi snabbgrillar rotselleri i kuber och serverar med en smarrig ramslöksaioli. Enkelt och gott!

Skriv ut
Portioner 4 pers
Förberedelser 2 timmar
Tillagningstid 20 minuter
Starta grillen 30 minuter

Ingredienser

  • 1 rotselleri (ca 750 g)
  • 3 msk ketjap manis
  • 3 msk japansk soja

Aioli

  • 50 g ramslök
  • 2 äggulor
  • 2 dl neutral olja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt (att smaka av med)

Gör så här

  • Skär bort den skrovliga ytan på rotsellerin och tärna sen den i 3 cm-kuber.
  • Lägg kuberna i en plastpåse och häll på soja och ketjap manis. Kläm ut det mest av luften ur påsen och förslut den. Blanda runt ordentligt och lägg påsen i kylen i 1-2 timmar.

Aioli

  • Aioli är väldigt lik både Bearnaise-sås och Hollandaise-sås, då alla tre baseras på en ägg/olje-emulsion.
  • Lägg ramslök, äggulor och vinäger i en matberedare eller stavmixer-burk och mixa till en slät puré. Mixa ner oljan droppvis i purén. Smaka av med salt.

Grill

  • Starta grillen och förbered den för hög indirekt värme. Temperaturen ska vara 200° C. När grillen är varm lägger man på rotselleri-kuberna på gallret på den indirekta sidan och låter dem ligga i 10-15 minuter. Hur länge beror på vilken konsistens man föredrar, känn efter med en potatis-sticka.
  • Om man vill kan man bryna rotselleri-kuberna i 1-2 minuter för att de ska få mer färg, men titta på dem och bedöm själv om det behövs.
  • Servera kuberna med ramslöksaiolin i en dippskål.

YouTube-video