Reninnerfilé är en riktig delikatess. Här tillagar vi den med blomkål och tomater som bakas i grillen.

Portioner: 4

Ingredienser

2 reninnerfiléer, 300 grams each
1 blomkål
4 tomater
120 gram riven parmesanost
Gremolata
2 citroner
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor

Gör så här

Renfiléerna behöver inte mycket prepp, möjligtvis kan man skära bort den silvriga hinnan på ena sidan.

Rå reninnerfilé

Rå reninnerfilé

Skär bort bladen från blomkålshuvudet.

Blomkål och tomater

Blomkål och tomater

Blomkålen tar längst tid att tillaga, ca 1 timme. Efter det kommer tomaterna som behöver ca 30 minuter. Lägg därför på dem ordnade efter längst tillagningstid.

tarta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 160-170° C. Den ska gå varmt för grönsakernas skull. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ’N Sear. Lägg blomkålshuvudet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket.
Vänta 30 minuter, och lägg sen på de hela tomaterna och låt dem ligga ca 30 minuter.

Under tiden är det dags att göra gremolatan. Det är en kall dressing som man ringlar över blomkålen (på tallriken). Riv av zesten från citronerna och lägg i en skål. Kläm sen ur citronsaften och blanda ner den, tillsammans med olja, dragon och pressad vitlök. Rör om ordentligt.

Gremolata

Gremolata

När blomkålen och tomaterna är klara tar man av dem från grillen. Lägg nu på filéerna och grilla över direkt värme. Vänd ofta tills de har fått fin färg och innertemperaturen når 55° C.

Grillad reninnerfilé

Grillad reninnerfilé

Skär tomaterna på mitten och strö riven ost över dem. Lägg ett par blomkålsbuketter på varje tallrik och ringla gremolata över dem. Skär upp filéerna i tunna skivor och servera med lite salt eller en god soja.

Här är en video som visar hur man lagar rätten: