Här används kaffe som krydda för att sätta lite smak på en hjortstek. Man gör en s.k. rub (se Kryddor, marinader och glasyrer) av bryggkaffe och svartpeppar. Steken får marineras med kryddblandningen in 6-8 timmar innan den tillagas i ugn eller på grill. Servera gärna med råraka och brysselkål.

Portioner: 4

Ingredienser

800-1000 g hjortstek
1.5 msk bryggkaffepulver
1 tsk grovmalen svartpeppar

Honungsvatten

0.5 msk flytande honung
2 msk vatten

Gör så här

Putsa köttet så det är fritt från senor och fett. Applicera en torr saltlag dagen före.

Hjortstek, redo för kaffe-rub

Hjortstek, redo för kaffe-rub.

Hjortstek med kaffe- och svartpeppar-rub

Hjortstek med kaffe- och svartpeppar-rub.

På tillagningsdagen tar man ut köttet ur påsen, och fördelar kaffet jämnt över hela steken. Gnid in lite med händerna. Fördela sen svartpeppar på samma sätt. Lägg steken i en ny plastpåse och kläm ur luften. Låt vila i 6-8 timmar i kylen. Ta ut och knåda köttet lite lätt 2-3 ggr. Knyt upp steken med köttgarn så den håller ihop.

BBQ

Om man grillar steken gör man det på indirekt värme på 120° C.  När grillen är varm lägger man steken på gallret, med en termometer instucken i mitten. Grilla den tills innertemperaturen når 58° C. Det tar ca 1-1.5 timme. Blanda honungsvattnet i en liten sprayflaska och spraya köttet 2-3 ggr under tiden. Ta av steken från grillen och vira in den i dubbla lager aluminiumfolie och en handduk. Låt den vila i minst 30 minuter.

Ugn

Sätt en termometer i mitten av steken och tillaga den i ugn inställd på 120° C. Låt den stå tills innertemperaturen når 58° C.Det tar ca 1-1.5 timme. Blanda honungsvattnet i en liten sprayflaska och spraya köttet 2-3 ggr under tiden. Ta ur steken ur ugnen och vira in den i dubbla lager aluminiumfolie och en handduk. Låt den vila i minst 30 minuter.

Hjortsteken, här uppbunden och sprayad med honungsvatten.

Hjortsteken, här uppbunden och sprayad med honungsvatten.

Deer roast, sliced

Hjortsteken, skivad och klar att serveras.

Packa upp steken, skär den i tunna skivor och servera med en blåbärssås.