Guldsparid, eller Seabream, eller Dorada (kärt barn har många namn, låt vara på olika språk). Det är en abborr-liknande fisk som är lite kraftigare till formen. Den passar utmärkt att tillaga i ugn, i foliepaket, eller varför inte på grillen?

Portioner: 2

Ingredienser

1 guldsparid, ca 800-1000 gram för två pers.
0.5-1 tsk salt

Gör så här

Ta ur (inälvorna) ur fisken om det inte redan är gjort. Skölj den med kallt vatten och klappa den torr med lite hushållspapper.

Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 150-180° C, dvs lite högre än vanligt. Använd orm-metoden om du har en klotgrill. Lägg fisken på gallret och lägg på locket. Vänta tills innertemperaturen nått ca 50-53° C, mät invid ryggraden (som sitter ”mitt på” fisken, inte uppe vid ryggfenan). Det tar ca 30-40 minuter.

Gör under tiden en fräsch sallad att servera till fisken. Jag gör en mango-salsa, samt har Parmesan-ost i grönsalladen. Parmesan-ostens sälta passar bra ihop med fisken och mango-salsan.

Lägg upp fisken hel på ett serveringsfat på bordet. Dra av skinnet från magen och uppåt mot ryggfenan med en kniv och gaffel. Salta fisken och lägg sen upp på tallrikarna.

Guldsparid med sallad

Guldsparid med sallad och mango-salsa.